„Бент“ на Стефан Бакърджиев е роман за времето, което никой не трябва да забравя

Ds olil

 

Романът „Бент“ е последната издадена от издателство „Фабер“ книга на казанлъшкия писател Стефан Бакърджиев, която снощи бе представена от журналиста Петър Марчев в Литературно-художествения музей „Чудомир“.

Книга за време, което за всички е удобно да бъде забравено и което никой не трябва да забравя. Десет години /1960-1969/, носещи белези от раните на предишни бурни десетилетия. Гледните точки на двама разказвачи – Сандето и Коста, Чистачът на Бента – се засичат като холограмни потоци светлина, за да изваят релефите на един отминал свят – света на насилническия комунистически режим. В обговаряното десетилетие Сандето неусетно се превръща от дете в юноша; а Коста, като представител на семейство на опозиционер, продължава да търси следите от изчезналия си баща…

В своите над 300 страници този епос, в който чувствеността, сетивността на героите доминират над събитийността, плавно и неусетно, като дълбока вода увлича читателя към катастрофичната поанта-финал. Романовият драматизъм на „Бент“ е породен от сблъсъка на основните цивилизационни различия в това преломно време. Насилието се приема за естествен регулатор на отношенията. Темата за злоупотребата с права в една извънредна ситуация се разглежда не толкова като преоценка на заблуди и злосторства, колкото като разрушаване на здрави социални разбирания. Романът е свързан с настоящето и с илюзиите, че злото може да отшуми, ако успеем да го надхитрим. Когато самозалъгването е причина не само за трагическа лична вина, но и за трагедия на общността.

.Стефан Бакърджиев има издадени няколко романа: „Миг преди празника“ /1995/ и „Шепа прах от урните“ /2006/, “Ex oriente lux – Фердинанд и мечтата за Константинопол” /2012/. Ръкописът спечели Голямата награда на Корпорация „Развитие“ и бе публикуван, предизвиквайки оправдан интерес сред четящата аудитория. По този свой роман Бакърджиев написа и сценарий за телевизионна поредица, който бе оценен високо в конкурса на БНТ. В началото на тази година издаде две свои пиеси под заглавието „Балкански хоровод“.

Роден на 12 ноември 1955 година. Завършва гимназията с преподаване на френски език в Стара Загора и Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Основател и главен редактор е на възстановеното в началото на 90-те години казанлъшко специализирано  за литература списание „Кула“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram