„Арсенал“ си имал своя „валута“

Безчет са експонатите в единствения ведомствен музей в страната – този на „Арсенал“ в Казанлък. Създаден е преди 50 години и пази, освен колекцията от специалната продукция, но и от т.нар. гражданска.

След Втората световна война поръчките на военна продукция в Държавната военна фабрика в Казанлък значително намаляват, разказват в музея. Това налага бързо преориентиране към гражданско производство. През 1946 – 1948 г. се полага началото на производството на нови изделия – обикновени и трилемежни плугове, дискови брани, стругове и много други производства от първостепенно значение за стопанския живот на страната.

В „Арсенал е произведен първият у нас акумулатор.

Пак в „Арсенал“ е произведен първият двутактов двигател, както и електромотор.

В музея става ясно и че арсеналци са пазарували с т.нар. фабрични марки във ведомствените магазини и лавки или казано по-просто „Арсенал“ е имал своя „валута“.

След края на Втората световна война там са произвеждани медалите, които се присъждат от държавата и връчват
на заслужилите участници.

Продукт на гражданското производство са термофорно казанче и черпаци, ютии и консервени кутии.

В предприятието са произвеждани през 70-те години на ХХ век пепелници за сувенир с инкрустиран образ на Паметника на Свободата на Шипка.

През 1966 г. започва монтажът на коли „Булгаррено-8“. Първите 10 автомобила са представени на панаира в Пловдив.

Музеят на „Арсенал“ е историческият обект – първа категория, в който се пазят уникални експонати от 1878 г. до днес. Пред него е разположен Централен парк „Арсенал“, чието оформяне е започнало преди 100 години, още с установяването на предприятието в Казанлък. Външната експозиция на музея е от реставрирани артилерийски системи, ремонтирани в „Арсенал“ в периода между двете световни войни.

Припомняме, че тази година „Арсенал“ отбелязва 146 години от основаването си и 1 век на казанлъшка земя.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *