Апел за помощ за възстановяване на НЧ „Светлина -1861“ и Чирпанлиевата къща в град Шипка

Ds olil

Щетите от невижданата градушка се съчетаха с лошото състояние на покрива и се нуждаем от голяма помощ, съобщават музейните работници. С помощта на приятели и доброволци е отводнен таванът и почистена галерията на Етнографския музей „Чирпанлиева къща“. С помощта на доброволците от „Взаимопомощ“ е почистен дворът, а картините са прибрани в сухата част на читалището, макар че след градушката и ремонтираната част е вече уязвима.

Дървената конструкция на покрива на читалището е в лошо състояние и е необходимо не само подмяна на керемиди, а цялостен ремонт. Общата площ на покрива е 630 кв. м. Има нужда от почистване на голямо количество строителен отпадък от тавана, който тежи заедно с водата и носи риск от пропадания.

„Всички къщи и градини в град Шипка са пострадали, всички са впрегнати във възстановяване и нямаме ресурс дори да организираме доброволците. Организационна подкрепа, медийна и всякаква друга е нужна“, посочват шипченци. Необходими са и парични средства. Местните очакват подкрепа от кризисния щаб, но сумата е много голяма и затова молят желаещите да участват във възстановяването на Народно читалище „Светлина – 1861“- гр. Шипка и Етнографски комплекс Чирпанлиева къща Шипка / Chirpanliev house Shipka в град Шипка да го сторят с паричен превод на сметката на читалището.

Банкова сметка на Народно читалище „Светлина -1861“ – гр. Шипка

IBAN -BG64STSA93000028377840

BIC – STSABGS

Титуляр – НЧ „Светлина -1861“ гр. Шипка

Основание – За възстановяване.

Читалищните дейци отправят благодарности към отзовалите се на техния повик да помогнат в разчистването след бурята – Рада Стойнова, Снежа Христова, Христо Армейков, Татяна Бончева, сдружение „Взаимопомощ“, Кирилка Димитрова, кметът на град Шипка и много други граждани, отделили от личното си време, за да помогнат.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram