Фондация „Васил Самарски“ присъжда стипендия на бъдещи актьори

За първа година Фондация „Васил Самарски“ ще присъди парична стипендия в размер на 2 000 лева на студент от специалността „Актьорско майсторство“, обучаващ се в българско висше училище, след конкурс. Предвижда се стипендията да е ежегодна и да подкрепя студенти с постижения. 

Цел на конкурса е да подпомогне финансово на развитието на творческия потенциал на студенти от специалността „Актьорско майсторство“ и да съдейства за развитието на новото поколение в театралното изкуство.

Конкурсът се провежда онлайн и ще бъде журиран от изтъкнати професионалисти. Крайният срок за участие е 25 октомври, а връчването на стипендията е насрочено за 4 ноември – рожденият ден на патрона на Фондацията.

Васил Самарски е създател и пръв директор на Театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък.

Фондацията на името на незабравимия за много казанлъчани и хора от други градове Васил Самарски бе учредена с идеята създаденото от него в сферата на културата и изкуството да продължи да се развива и светлата му памет да бъде съхранена за поколенията.

Фондация „Васил Самарски“ е официално регистрирана на 3 ноември 2021 г. в негова памет само няколко месеца след 19 май, когато животът му  бе прекъснат от безпощадния ковид едва на 51 години.

Фондацията се фокусира върху подкрепата на таланти от сценичните изкуства, както и осъществяване на културни проекти.

Мотото на Фондацията е „Паля светлината за теб“.

Повече информация може да бъде намерена на сайта на Фондацията:

https://vasilsamarski.bg/index.html

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram