Удължават извънредната епидемична обстановка и след 30 юни ?

Националният оперативен щаб ще поиска от правителството да бъде удължена извънредната епидемична обстановка в страната и след 30 юни заради високия брой заболели от COVID-19.

Това съобщи пред „БНТ“ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Според него е рано да се каже дали в момента сме свидетели на втора вълна на заболяването. За това трябва да мине още време. Факт е обаче значителният ръст на случаите спрямо предходните две седмици.

Според Кунчев причините за този скок са комплексни. Това обаче не е само българско явление. Страната ни се нарежда на пето място сред десетте балкански държави. Много преди нас са Албания, Турция, Северна Македония, Румъния и Сърбия. Кунчев даде за пример Гърция, където има много по-малко случаи, защото са били взети много строги мерки и хората буквално са били заключени по домовете си.

Според него сега обаче и там ще има ръст на заболеваемостта заради рязкото отваряне на границите.

Главният държавен здравен инспектор обясни, че неговата прогноза, че COVID-19 ще стихне през лятото изобщо не се е сбъднала. Той подчерта, че той не се държи като нормален вирус и се разпространява широко.

Кунчев акцентира на факта, че отсега нататък ще се наблегне на контрола, защото и до момента носенето на маски е било задължително в магазини и аптеки, но не се е спазвало и никой не е следял за това.

Целта била не навсякъде да има полицаи, а хората да бъдат убедени, че опасността не е отминала.

Снимка: БНТ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram