Угасна д-р Няголов, който се надяваше думите му да бъдат светлина

На 19 март в родното му село Габарево почина казанлъшкият лекар-невролог д-р Димитър Няголов.

Освен лекар, той беше писател и общественик. Автор е на сборниците с разкази „Котка в бара“ (1990), „16 милиарда минзухари“ (1996), „Панделката на морския кон“ (2008) и „Небето на костенурките“ (2011). Член бе на Съюза на българските писатели и на Клуба на лекарите-писатели. Един от авторите на списание „Кула“, който не дочака отбелязването на 100-годишнината на изданието, насрочено за 1 април. Публикувал е разкази още и в сп. „Тракия“, „Везни“, „Знаци“, в. „Литературен форум“, в. „Словото днес“ и др.

Д-р Няголов пръв започва да разгадава мистерията, свързана със съдбата на две от децата на руското царско семейство Романови, които избягват разстрела на неговите членове в Ипатиевския дом в Екатеринбург през 1918 г. Според хипотезата принцеса Анастасия и царевичът Алексей пристигат в павелбанското село Габарево инкогнито и остават до края на живота си там.

Уважаваният лекар е роден е през 1941 г. в с. Габарево. През 1967 г. се дипломира в Медицинския университет в София. Работи като лекар в Шипка и София, а от 1972 г. се установява в Казанлък. Бил е началник на Неврологичното отделение в общинската болница „Д-р Христо Стамболски”, след това работи в частна болница „Свети Лазар“.

През 1996 г. д-р Няголов издава томчето „16 милиарда минзухари“ с послание към читателя: „Благодарен ще съм на съдбата, ако тази книжка проникне дори за миг в ежедневието на читателя като моя светлина“.

Поклонението ще се състои на 21.03.2023 г. /вторник/ от 10.00 до 12.00 часа в храм „Свети Георги“ в село Габарево, община Павел баня.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram