Това е недопустимо

В свое становище Лекарската колегия в Стара Загора е дала становище, че няма достатъчно основания за изграждане в Казанлък на кардиологична клиника.

Въпреки, че от община Казанлък за пореден път не оповестиха името на организацията, от писмото до лекарската колегия е ясно, че  това е:

проф. д-р Владимир Данов – “Сърце и Мозък”– Плевен.

Ето отговорът на запитването на Данов от третата по големина лекарска колегия в България, старозагорската, относно изграждане на болница в казанлъшката поликлиника:

„Уважаеми професор Данов. След проведено заседание на Управителния съвет на лекарската колегия на Български лекарски съюз Стара Загора и съгласно чл. 376 ал. 1 от Закона за лечебните заведения Ви отговаряме по следния начин на вашата молба.

Поради липса на становище от националната здравна комисия, по националната здравна карта, относно потребностите на населението от предлаганата от вас медицинска дейност и поради факта, че до момента не сме имали никакъв проблем и недостиг на високотехнологични, животоспасяващи процедури в областта на сърдечно съдовите заболявания, смятаме, че нямаме достатъчно основания да дадем положителен отговор на вашата молба.

Д-р Генка Пейчева

Председател на Управителния съвет на районна лекарска колегия гр. Стара Загора“

В същото време

Д-р Юри Гечев, като заместник председател на колегията коментира заявеното, от община Казанлък, че Поликлиниката работила на загуба:

„Общинският съвет и управата, разсъждавате в едната посока, която е правилната, икономическата.

Колеги, приятели. Има тука и други показатели. Освен икономическите, има и медицински показатели. За тези показатели, Вие, трябва да се консултирате с нас. И да изградим една концепция между лекарите и общината в полза на гражданите.

Ние не работим за себе си. Ние работим за гражданите, както и вие работите за гражданите

Това, което виждаме в момента е, че вие не обединявате усилията ни, а ги разделяте. Разделяте една извън болнична помощ на болнична и извън болнична, това е недопустимо

Да казвате, че е на загуба поликлиниката, все едно да кажете, че пожарната е на загуба  

Гечев, коментира, че всички лекари в региона, смятат, че трябва да има дългосрочна стратегия за здравеопазването в Казанлък. Подобни, резки и не обсъдени ходове водят до хаос и опропастяване на здравеопазването в региона, от което ще пострадат най-вече обикновените хора.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram