Тази събота – Шипка, Крън и Енина почитат и пресъздават Празника на билките

Смята се, че срещу Еньовден (24 юни) различните треви и билки придобиват по-силна лечебна сила, която с изгрева на слънцето изчезва. Затова в този ден от годината билките се берат рано сутрин преди изгрев слънце. Набраните за зимата билки трябва да са „77 и половина“ — за всички болести и за „болестта без име“.  С тревите и цветята на празника се прави голям еньовски венец, през който всички се провират за здраве. Той също се запазва и се използва за лекуване.

И тази година местните читалища и самодейци организират отбелязването на Еньовден с изпълнение на всички онези ритуали, битуващи от древни времена и свързани с поверията за здраве и благоденствие.

НЧ „Светлина-1861“ и Кметство гр. Шипка организират Еньовски поход за билки в съботното утро (06:00ч.), като мястото на тръгване е от чешмата на Караивана (кът за отдих „Бъзунькъ“).

В село Енина е празника са ангажирани Кметството, НЧ ”Енинче 2022″, филиалът на ДГ „Здравец“, ОУ „Христо Ботев“ и ПК „Любородие“. Точно в 06:00 часа енинци ще посрещнат изгрева на слънцето до Въжената градина, край „Веселата къщичка“ над училището, за да оплетат венеца от билки, под който се минава за здраве. От 10:30 ч. пред Часовниковата кула с тържество ще бъде пресъздаден обичая “Еньовден” – месене на питка с мълчана вода, с накиснатите 77 и половина билки, набрани по роса. Ще бъде изпълнен и обичая „Кумичене“, с плетене и провиране през венеца, изплетен от билки. Поканени са всички жители да отбележат заедно празника на водата, на слънцето и билките – Еньовден, облечени в народни носии.

В Крън организатори са Народно читалище „Цвятко Радойнов“, кметството и тракийското дружество в града. От 18:00 ч. започва Празникът на билките и здравето, по време на който ще бъде изпълнен и ритуалът „Еньова буля“ в центъра на град Крън.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram