С „Хронологии“ преоткриваме Ненко Балкански

33 години след откриването на Къща музей „Ненко Балкански“ в Казанлък, филиал на Художествена галерия – Казанлък, постоянната ѝ експозиция бе напълно обновена и е на разположение на публиката от снощи. Родният град на художника получава като дарение стотици негови творби, част от тях се съдържат в новата експозиция.

Наречена „Хронологии“ експозицията проследява хронологично важни събития от живота на художника като се правят интересни паралели със световни такива, предимно от сферата на изкуството и културата.

С тази експозиция Ненко Балкански може да бъде преоткрит извън наложеното от недалечното минало клише на художник на образи на работници. Художникът ни се представя като удивителен майстор на пейзажа и натюрморта, което е своего рода принадена стойност към непознатото му творчество и продължение на опитите то да бъде предоставено на публиката. Такъв успешен опит бе изложбата му на автопортрети, която бе подредена в залата в родния му дом.

“На планетата, която всяка година се смалява, при фантастичния развой на средствата за информация, протича неподлежащ на определение засега процес, който можем да наречем отказ от памет.”

Чеслав Милош, 1980

От вчера, като противостоене на тази констатация на нобеловия лауреат, новата експозиция в Къща музей “Ненко Балкански” “Хронологии” очаква своите посетители. Експозицията се реализира като част от проекта „Социализация на художественото наследство на Ненко Балкански, съхранявано в Художествена галерия – Казанлък“, финансиран на конкурсна сесия на Министерството на културата за целево финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и художествените галерии.

Екипът, работил по експозицията: Пламен В. Петров – куратор и – автор на текстове, Георги Шаров – художник, Катя Христова, д-р Милен Алагенски и Кирил Георгиев – логистика и техническа реализация, Цветан Игнатовски – фотограф, Джоана Брадшоу – преводач, Лора Султанова – коректор

През 1981 г. в новопостроената сграда на ул. „Св. св. Кирил и Методий“ № 9, в която днес се помещава постоянната експозиция на Художествена галерия – Казанлък и Исторически музей „Искра“, се открива първата голяма ретроспективна изложба на Ненко Балкански. Съпругата на покойния художник дарява на Казанлък 267 живописни творби и 1 271 графики и рисунки, които днес представляват и най-големият масив от творчеството на Ненко Балкански. Обновената родна къща на художника, с построената към нея експозиционна зала, е открита за посещения през 1991 г. От 2021 г. две от залите на институцията са преобразувани в пространства за временни изложби.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram