С изложбата „Моят нереален свят“ ще бъде подпомогнат млад мъж в будна кома

Сумата от закупените творби от фотографската изложба „Моят нереален свят“ на Тодор Тилев, която ще бъде открита днес от 18:00 часа в Музей на фотографията в Казанлък ще бъде преведена по сметката на младия Христо Чушков от Калофер, който е в будна кома от една година.

Преди една година Христо претърпява катастрофа. Следва медикаментозна кома, дълбока кома, будна кома. Христо е с отстранен половин череп, заради мозъчен оток – така лекарите спасяват живота му. Развива тежка хидроцефалия, главата му става двойна. 

Една година борба за живота му водят възрастните му родители – Недка и Вълю. Хранят го със сонда на стомаха, аспирират секрети от тръба в гърлото. Христо укрепва физически и му е поставена клапа заради хидроцефалията. Отокът спада рязко и Христо отново се влошава, това възпрепятства затварянето на черепа. След два месеца Христо се посъвзема, но е развил остеопороза и са установени фрактури, рамената са измъкнати.

Сестра му Мария, която е обикновена българска учителка, е поела борбата за живота на братчето си и семейството са събрали около половината сума за изследвания, а турските лекари предлагат час по-скоро Христо да бъде откаран в Турция.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram