С две изложби в родния град се представя Дарина Янева

Художествена галерия – Казанлък представя живописни творби на Дарина Янева в две отделни експозиции: „Споделено тайнство“ в централната сграда и „Надникване през нежността“ в Къща музей „Дечко Узунов“. Тя е родом от Казанлък и е от художниците, дълбоко свързани с родния град. Затова и избора на място за изложбите е интимен жест отправен към публиките в града, и опит за приобщаването им към юбилейния й празник.

Дарина Янева прекарва детството си между града и село Асен, където е ателието на нейния дядо грънчар. От селото са обозрими панорамите към южните склонове на Стара планина, които като че ли подтикват към съзерцание, размишление, както и към съизмерване на съзнанието с монументалността на планината. Носейки тези изначални впечатления посещава Китай през 2019 г. И ако тази визита отделя хронологично (в много условен план) двете й изложби, то източното влияние може би се усеща повече в картините подредени в централната сграда.

„Надникване през нежността“ е камерна изложба с по-малки формати, които придават интимен характер на експозицията. Те носят в себе си хармонията на момента, която е привнесена и от пастелната техника. Художничката е уловила онези незабележими моменти, в които природните стихии са притихнали. Това са пределни кадри, част от хармоничната вселена, в които светът показва своето многообразие.

В „Споделено тайнство“ се срещаме с технологията на изпълнението и дисциплината. С личната отговорност при сътворението на живописваното. Забележителна е способността на Янева да „запечатва“ усещането за момента с малки рисунки на хартия, които с педантичност прехвърля на големия къс хартия. Форматите са големи, достигайки монументалност (въпреки съпротивлението на избраната техника). Изображенията в картината въздействат със силата на обекти, може би под влияние на мащабите на видяното в Китай.

Това, което отличава Дарина Янева от колегията е способността й да улови и придаде форма на усещанията ни. „Най-същественото е невидимо за очите“ казва Екзюпери, „Светлината идва от Изток“ отговаря художничката в духа на дзен философията. Авторката успява да превърне живописването в практика за проникване до същината на заобикалящото ни, като по този начин преобразява света около себе си.

Дарина Янева е родена в гр. Казанлък, където завършва Художествената гимназия (днес НУПИД „Академик Дечко Узунов“). Продължава обучението си в НХА специалност „Керамика“ в класа на проф. Венко Колев. Тя е художник с над 35 години работа в областта на керамиката, живописта и монументалните изкуства. Има реализирани над 30 самостоятелни изложби. През 2002 г. е номинирана сред 10-те най-добри майстори пастелисти в света, представени в международното специализирано издание Pastel Artist International. Тя е един от основателите и съорганизаторите на международния фестивал „Художници, Балчик, Любо“. Янева е основател и ръководител на Академия за детско творчество “ДАЯ”.

Текст: Художествена галерия – Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram