Сцена на брак е изобразена в Тракийската гробница, според проф. Маразов (видео)

Още преди 50 години известният траколог и изкуствовед проф. Иван Маразов дава своя прочит за това какво изобразява стенописът в прочутата Казанлъшка тракийска гробница. Разчитането на символите му дава сериозно основание да твърди, че брачна сцена е темата на фреската.

Уважаваният професор потвърди пред казанлъшката публика отново своето твърдение. Той гостува в Казанлък, където от издателя Иван Гранитски бяха представи десет от последните му книги.

На въпрос какво всъщност е изрисувал на купола на гробницата древният зограф, проф. Маразов уточни, че та има две фигури – на мъж и на жена, като мъжът поема ръката на жената. „Поемането на ръката е чисто ритуален брачен жест“, посочи професорът и допълни, че друга женска фигура носи нарове, а този плод е именно символ на плодовитост в онази епоха.

Проф .Маразов разчете присъствието на колесница във фреската: „В сцените на брак и в европейските, и в славянските култури присъствието на колесницата символизира изминаването от жената на един дълъг път, символично е път между два статуса: от статуса на момиче към статуса на съпруга“.

Повече можете да гледате във видеото:

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram