Стоянов: Има риск за националната ни сигурност

Има риск за националната сигурност, няма пряка заплаха. Това заяви на брифинг военният министър Димитър Стоянов, цитиран от Нова тв.

„Мобилизация в Русия води до ожесточаване на конфликта и трудно може да бъде предсказан неговия край. Риск за националната сигурност на България има, но пряка заплаха – няма. България е член на НАТО. Това гарантира националната ни сигурност“, поясни министър Стоянов. “Всеки един горещ конфликт, като този в Украйна, е риск за националната сигурност. Като се започне от потока от бежанци, с използването на икономически средства, това води до влияние на националната ни сигурност. Ние го усещаме сами. Виждаме какво става с цените“, допълни още той.

По време на редовното заседание на Министерски съвет днес са приети 3 документа, свързани с Министерство на отбраната: безвъзмездно предоставяне на хуманитарна помощ на Украйна, програма за приоритетни инвестиционни разходи на Министерство на отбраната и проект за инвестиционен разход за придобиване на 8 броя самолети Ф-16.

На Украйна ще бъдат предоставени 350 медицински комплекта, които осигуряват медицинско обслужване на 35 хил. граждани, обясни Стоянов първият документ.

„Вторият е от изключителна важност за Министерство на отбраната. Той е за приемането на програма за приоритетни инвестиционни разходи на Министерство на отбраната. В нея влизат 13 проекта, като те покриват само една част от необходимите способности. При прегледа на отбраната през 2019-2020 са дефинирани 188 способности, които трябва да има българската армия. Ние сме акцентирали само върху 13 от тях. Сумата , която ги покрива е 6,6 млрд.”, каза още Стоянов.

По думите му е важно страната ни да инвестира в нова военна техника, защото “изоставаме значително от нашите съюзници”.

“Българската армия е подценявана повече от 30 години. Технологично ние изоставаме значително от нашите съюзници. Съвременната геополитическа среда изисква от нас да помислим в посока модернизация на българската армия. Тя е необходима и важна”, категоричен бе Стоянов.

Третият приет документ за приемане на проект за инвестиционен разход за придобиване на 8 броя самолети Ф-16, блок 70. “Изключително важно е придобиването на нова техника за българските ВВС. Ние разполагаме със стара съветска техника, която не можем да поддържаме, поради войната в Украйна”, поясин военният министър. Очакванията са , че самолетите ще пристигнат 2027 година.

Сумата по трите договора е 1 296 412, 185 долара без ДДС.

Факти бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram