Стефан Бакърджиев: Да приемеш е мъдро, а да се примириш е жестоко

Пиеса, вдъхновена от Казанлък, е едната от двете, които събра в най-новата си книга писателят Стефан Бакърджиев. „Балкански хоровод“ бе представена снощи в Литературно-художествения музей „Чудомир“ в Казанлък. Според автора това са две комедии, но водещия на представянето журналистът и писател Петър Марчев коментира, че всеки читател сам за себе си ще прецени дали е така.

„Стефан се опитва да лекува две изконни български фантомни болки – първата е неслучилото се съвкупно Царство България, и втората – ампутацията на българската демокрация“, посочи Марчев. Той напомни, че Бакърджиев е белетристът, без който литературният Казанлък е невъзможен и посочи, че допреди десетина години градът ни беше утвърден като сериозно средище на пишещи върху литературната карта у нас.

В „Балкански хоровод“ действието се развива в Солун през 1912 г. през Балканската война. За първи път балканските съюзници управляват заедно. За първи път всеки може очи в очи да заяви на съседите си колко са примитивни. История и култура се преплитат, за да уязвят другия, изостреният усет за чуждите слабости те прави сляп за своите.

В „Пиеса за пиано и оркестър“ случващото се е в Градчето К. през 2012 г. Пиесата е посветена на приятелите на Стефан Бакърджиев от кафене „Кулата“ в Казанлък. Голяма част от творбата е почерпена като вдъхновение от дългите им разговори и страсти. Трима от персонажите имат своите реални прототипи именно сред този приятелски кръг, а авторът твърди, че тези, които активно участват в живота на Казанлък през последните 30 години, могат да ги разпознаят.

В сюжета става въпрос за събарянето на паметник, а Бакърджиев става неволно провидец на събития, които се случиха у нас години, след като той пише пиесата.

„И в първата, и във втората пиеса подтикът за написването е безсилието и постоянният въпрос, че не всичко зависи от теб и трябва ли да се примириш или просто трябва да го приемеш. Да го приемеш е мъдро, а да се примириш е жестоко“, довери пред публиката Стефан Бакърджиев.

Той е едно от лицата, което свързваме с утвърждаването на демократичните процеси в Казанлък след 10 ноември. По негова идея се възстановява списването на забраненото списание „Кула“, Бакърджиев е и дългогодишен негов главен редактор. В началото на 90-те години е шеф на отдел „Образование“. Автор е на четири романа.  

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram