Стара Загора беше отличена със специална награда за цялостен принос в развитието на градската среда

Община Стара Загора е отличена със специална награда за цялостен принос в развитието на градската среда на конкурса „Сграда на годината“ 2022 за трите знакови обекта, отворили врати след мащабни ремонти през тази година – Зоопарка, Летния театър, пазар “Васил Шаханов”. Това съобщи на официалния си профил кметът Живко Тодоров.

Както БТА писа, трите емблематични обекта се бориха за отличието „Награда на публиката“  в категория „Проекти, свързани с развитието на градовете“.

Зоопаркът на Стара Загора е открит на 26 април 1957 г. Той е вторият най-голям на територията на България след софийския. Началото на изграждането на бъдещата зоологическа градина е поставено със заграждане на поляна на площ от 4 декара в парк „Аязмото“. Скоро след това ловци даряват на зоокъта две мечета от Шипченския балкан. Днес зоопаркът обхваща територия от 70 дка и съхранява над 400 eкземпляра от 80 вида – бозайници, птици и земноводни. Могат да се видят животни от Европа, Азия, Северна Америка, Южна Америка, Африка и Австралия. Автор на проекта по новата визия на зоокъта е арх. Иван Киряков

С концерт на Лили Иванова беше представена обновената сцена на открито в сърцето на парк „Аязмото“. Летният театър е открит през 1959 г. и оттогава не е цялостно ремонтиран. Дейностите включваха ремонт на базата, нова сцена, подмяна на седалките, както и изграждане на достъпна среда за хора в неравностойно положение. Изградената пергола от метална конструкция с решетъчна структура дава завършен вид на сцената и оркестрината.  Днес обектът разполага с над 1600 места за публика. Визията по обновяването на Летния театър е дело на фирма „Архитект Янулов“ ЕООД.

Новоизградената сграда на покрития пазар „Васил Шаханов“ беше открита в началото на септември. Модерното съоръжение е с разгъната застроена площ от близо 2400 кв. м с 115 щанда, където се продават разнообразни стоки. Непосредствено пред сградата има изграден нов озеленен площад с водни ефекти и прилежащ паркинг. Партерите на сградата са с монтирани зелени стени – вертикални градини, които пречистват въздуха и създават комфортна градска среда. Автори на проекта по обновяване са фирма „Архитект Киряков“ ЕООД, с ръководители на екип арх. Иван Киряков и арх. Петър Киряков.

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram