След статия на Пресс ТВ: РИОСВ скочи на община Казанлък за избитите птичета на надлеза

Еколог от община Казанлък ще бъде поставен на надлеза, за да съблюдава работниците по ремонта да не избиват птици от защитен вид. Реакцията на администрацията на казанлъшката кметица дойде след статия на Пресс ТВ от вчера, в която разкрихме, че строителите безсърдечно изгарят птици от вида бързолети направо в гнездата им, намиращи се във фугите на надлеза.

Бързолетите гнездят във фугите на надлеза от години, разказаха за Пресс ТВ екозащитници, а сигнал за избиването им в Казанлък се появи в пост на „Animal-Hope Bulgaria-Kazanlak“ в социалните мрежи. Проверка на място от сдружението е установила множество мъртви пернати – две от тях открити жив,но едното с доста тежки изгаряния по краката, тялото и опашката, а другото предимно с изгаряния на перата. Оказана им е помощ.

Според „Animal-Hope Bulgaria-Kazanlak“ ремонтните дейности, които се извършват на надлеза са убили малките птици и някои техни родители. Родители бързолети са забелязани да кръжат около моста в търсене на своите гнезда и бебета, но напразно.

От сдружението са подали сигнал до спешен телефон 112, уведомили са община Казанлък, спасителен център „Зелени балкани“ гр. Ст.Загора и РИОСВ.

Късната реакция на община Казанлък, която разполага със значителен състав на отдела по екология, за съжаление идва след десетки загинали птици и след предупреждение от РИОСВ: „Вчера бяхме информирани от РИОСВ – Стара Загора, че е възможно да има птичи гнезда в пукнатините в основата на надлеза. В тази връзка представители на екоконтрол на Община Казанлък ще наблюдават строително-ремонтните работи на надлеза“, написаха в прессъобщение днес от общината“.

От преессъобщението става ясно още, че тепърва строителните работници ще бъдат поставени под наблюдение, за да не избиват повече птиците, а общината ще преустанови дейностите, ако бъдат открити бързолети: „Еколозите от Общината ще бъдат на надлеза всеки ден до пълното премахване на парапетите. В случай, че се установи наличие на птици в зоните, в които се работи, техническият ръководител на обекта е уведомен, че трябва да преустанови строителните дейности. Имаме създадена организация с РИОСВ – Стара–Загора и “Зелени Балкани”. При установяване на птици ще информираме областната Инспекция. От своя страна “Зелени балкани“ ще могат да изпратят свой представител, който да се погрижи за птиците, евентуално, ако има наличие на такива в зоната на строителните  дейности“.

Бързолетите прекарват почти целия си живот в полет. Кацат единствено по време на размножителния период когато мътят. Хранят се с дребни летящи насекоми, предимно комари и мушици, които улавят летейки с широко отворена човка.

Гнездят в скалисти местности, входове на пещери, високи сгради. Яйцатао мътят и двамата родители. Малките се излюпват слепи и безпомощни и ги хранят и двамата родители с насекоми. Годишно отглеждат само едно люпило.

В България и трите вида от рода бързолети са защитени.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram