Рядко изображение на мравка върху пръстен в изложба, посветена на проф. Георги Китов

Тракийски пръстен с изображение на мравка е сред експонатите на изложбата от непоказвани досега артефакти, открити в Долината на тракийските владетели от проф. Георги Китов. Експозицията е подредена в Исторически музей „Искра“ в Казанлък по повод 80-та годишнина от рождението на забележителния археолог и е по инициатива на неговата спътница в живота и партньор в експедициите Диана Димитрова и Община Казанлък.

Изложбата съдържа тракийски съдове, сечива, накити, както и животоописанието на проф. Китов в специални постери с информация и снимки. Подредена е в Мултимедийната зала на Музея.

Пръстенът с мравката на древния тракийски ювелир е една от интересните находки в изложбата, категорични са организаторите. Той е датиран от II в.пр.Хр., разказа за Пресс ТВ археологът Диана Димитрова, която присъства на откриването на експозицията на 14 декември.

„Открихме го в една много интересна могила, не много голяма, в землището на Мъглиж. В могилата имаше 32 гроба – един върху друг, с трупоизгаряне. Гробовете бяха пълни с лошо запазени, частично горели накити и счупени съдове. Но имаше и запазени – пръстенът с мравката и две обички, които са показани в изложбата също. Обичките, обаче, са от друг гроб“, уточни топ археоложката.

Рядкото изображение на мравка, вероятно, е вдъхновило античния бижутер заради изключителната организация на тези насекоми в колониите, в които живеят, смята Диана Димитрова.

„Ние не откриваме топлата вода. Траките са наблюдателни и са видели това, което днес ние вече знаем, благодарение на учените, за живота на мравките – каква строга йерархия имат те, как обществото им е много добре подредено. Траките са забелязали тази подредба и ролите в обществото на тези насекоми и може би това ги е впечатлило. Друг е въпросът за уменията на древния майстор, защото това изображение е издялано върху полускъпоценен камък на много малка площ. Траките не са разполагали с някакъв вид увеличителни стъкла, не са имали възможност да си удължават деня, но са разполагали с много добри гравьори на тракийско изкуство през Римската епоха. Държа да подчертая – през Римската епоха, защото рязко се отличават произведенията тогава от „вносните“, които вече идват с римската армия от Рим“, поясни Диана Димитрова.

Изложбата може да бъде разгледана до месец май догодина, когато през септември 2024 г. отбелязваме 20 години от откриването от проф. Китов на прочутите по цял свят тракийски шедьоври, сред тях златната маска на Терес и бронзовата глава на Севт III.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram