Румен Сомов: Кметът на Чикаго взел историческото решение за нашия павилион с розовото масло през 1893 г.

„В Чикаго, на практика, за първи път се признава Съединението на Княжество България с Източна Румелия“, коментира Румен Сомов на конференция, посветена на 160-годишнина от рождението на Алеко Константинов в Казанлък, организирана от БТА. „С присъствието на българския павилион, рекламиращ розовото ни масло на Чикагското изложение през 1893 г., се потвърждава присъствието в Европа на обединената ни държава“, посочи Сомов.

Той разказа за съпротивите на Турция и Русия срещу присъствието на прочутото Колумбово изложение на отделен български павилион, предложено било той да е част от площта на турския павилион, но в крайна сметка решението в наша полза взел кметът на Чикаго, макар дни преди старта на изложението да починал.

„Издирих всички планове на разположението на павилионите на изложението и нашият е бил изключително миниатюрен, почти колкото тоалетна“, разкри още Румен Сомов, който притежава и оригиналния печат на българския павилион и де факто това е първият легитимен печат от Съединението.

Павилионът е рекламирал розовото ни масло, а негово описание дава знаменитият Алеко Константинов.

Румен Сомов е потомък на смятания за прототип на Алековия Бай Ганьо – розотърговецът от казанлъшкото село Енина – Ганьо Сомов. Наследникът на най-популярния български литературен герой от няколко години подготвя музей на прочутия си прародител в родното му село и вече е събрал внушително количество експонати, някои от които са без аналог и единствен екземпляр. Музеят трябва да отвори врати напролет идната година и няма да има нищо общо с държавните музеи.

Връзките на Алеко Константинов с Казанлък бяха акцент в шестата поредна среща – разговор, посветена на 160 години от рождението на един от класиците на българската литература. Модератор на срещата, част от инициативата на Българска телеграфна агенция „Алеко днес“, бе литературният историк доц. Йордан Ефтимов, чиято е идеята за инициативата.

Срещите – разговор продължават и в други градове, а по няколко човека, видни българи от съответния град и регион, ще представят своите 160 думи за Алеко. В края на годината БТА ще издаде специален брой на възстановеното месечно списание „ЛИК“, в който ще бъдат поместени всички текстове.

В днешната среща в Казанлък, освен Румен Сомов, участваха и директорът на Общинска библиотека „Искра“ Теодора Георгиева, кореспондентът на „24 часа“ в областта Ваньо Стоилов и Миглена Шуманова, учител по литература в ОУ „Георги Кирков“ в Казанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram