Путин: Нищо няма да е както преди

Искам властите в Киев и техните господари на Запад да ме чуят добре – хората в Луганск, Донецк, Запорожие и Херсон ще станат наши граждани завинаги. Това заяви руският президент Владимир Путин в реч в Кремъл по повод приемането на четирите области като нови субекти в състава на Руската федерация. 

По-рано Путин подписа укази, с които признава независимостта на украинските Запорожка и Херсонска области след проведените там референдуми. Очаква се той да подпише договорите за присъединяване на четирите области към Русия. Церемонията се провежда в зала „Свети Георги“ в Кремъл.

Той отбеляза, че „няма нищо по-силно от решимостта на милиони хора, които по своята култура, вяра, традиции, език се смятат за част от Русия, чиито предци са живели в една държава в продължение на векове“. „С жителите от четирите области имаме обща история и пренесена през вековете любов към Русия. Както някога след революцията границите на съюзните републики бяха прерязани зад кулисите, така последните лидери на Съветския съюз, противно на волята на мнозинството от народа на референдума от 1991 г., унищожиха нашата велика страна. Те просто поставят хората пред факт“, заяви президентът на РФ.

„Призоваваме киевския режим незабавно да прекрати огъня, войната, която започна още през 2014 г. и да седне на масата на преговорите. Но изборът на хората в тези четири области е окончателен и Русия няма да го предаде“, заяви още Путин. „Киевските власти трябва да се отнасят към този избор с уважение. Само това е пътят към мира“, призова той.

„Ще защитим земята си с всички средства. Ще възстановим всички разрушени градове и села. Ще развиваме предприятия, инфраструктура, здравни системи“, обеща Владимир Путин.

Путин нарече безсмислица предлагания от Запада „ред, основан на правила“.

По думите му, Западът търси нов шанс да удари Русия, да я унищожи, да обрече народа й на бедност и оцеляване: 

„Западът е преследван от факта, че има такава велика страна, Русия, богата на ресурси. Той иска да ни види като колония, тълпа от бездушни роби. За тях директна заплаха е нашата философия. Западните елити бяха и си остават колонизаторски. САЩ все още всъщност окупират Германия и Япония“, каза още президентът на Руската федерация.

„Те приковаха цели нации към наркотиците! Търговия с роби. Геноцид на индианските племена. Колониални войни срещу Китай. И ние… ние ръководихме антиколониалното движение през 20-ти век”.

„Съединените щати са единствената страна в света, използвала два пъти ядрено оръжие. Съединените щати, заедно с британците, превърнаха много германски градове в руини без никаква нужда, целта беше да сплашат страната ни и целия свят“, посочи Путин.

„САЩ се опитват да вземат всичко нагло и изнудват, лъжат безогледно като Гьобелс. Истината се удави в океан от митове, илюзии и фалшификати. Еднополюсният свят, изграден от Запада, е изцяло антидемократичен, измамен и лицемерен“, продължи той.

„Нищо вече няма да е както преди“, заяви Путин и посочи: „Победа за нами, Россия за нами!“

Труд

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram