Проф. Пенчев: Има два начина за правене на история – като Паисий и Левски. Аз съм левскар (видео+снимки)

Часове след представянето й в УНСС в столицата, където проф. Пенчо Пенчев е преподавател по стопанска история, книгата „Пътеводител на историческия стопаджия“ на родения в Казанлък учен, бе представена пред  публиката в родния му град. Премиерата на сборника с 27 есета бе в рамките на Чудомирови празници 2023. Именно докторската дисертация на бъдещия професор през 2005 г. е издадена със съдействието на Фондация „Чудомир“.

„Пътеводителят“ е продължение на предходната книга на проф. Пенчев „Минало несвършено“.

Настоящата бе представена от директора на Историческия музей „Искра“ в Казанлък д-р Момчил Маринов.

„Основното достойнство на сборника е в прочита на смисъла на историческото познание, а именно че смисълът е да намира някакъв формат към бъдещето“, посочи д-р Маринов. Той предупреди: „Ако някой очаква един по-романтичен прочит на миналото – ще бъде разочарован. Стопанската история дегероизира миналото, но това не прави книгата по-малко патриотична или по-малко интересна. 27-те есета са четивни, с характерната за проф. Пенчев хирургически точна дисекция на науката, безкомпромисно търсене на истината, дори бих казал – брутално търсене на истината. Книга с много сериозен и детайлен поглед“.

„Това е книга – форма на обществен дълг. Интересната четяща публика не е длъжна да чете специализирани исторически издания. По някакъв начин ние трябва да представим като професионални историци това, което вършим по разбираме и уважителен към читателите начин“, признава проф. Пенчо Пенчев. „Много трудно е да намериш читатели за дебели книги, за системна, голяма, спокойна монография. Тук са представени части от академични статии, които съм публикувал – някои в България, други не. Представени са по разбираем начин, някои от тях предстои да станат академични статии. Не казвам, че всеки трябва да е съгласен“, уточни професорът и разказа, че винаги провокира студентите се да посочат с какво от написаното от него не са съгласни, но и да се аргументират защо.

„Напълно нормално е да се приемат нещата емоционално Да, и на мен не ми харесва, но в кланетата в Априлското въстание участват и българи, но такива, които колят и грабят. Да, жестокото и кърваво потушаване на Априлското въстание е движено и от …завист“, коментира проф. Пенчев. Той заяви, че подходът в книгата е леко „анархистичен“, но има и момент на строго научен подход – да подбереш адекватни източници и оттам нататък да разсъждаваш.

„Има два начина да правиш история – като Паисий и като Левски. Начинът на Паисий е да разказва колко бяхме велики в миналото, за да се почувстваме неудобно и да се постараем да бъдем по-добри в бъдеще. Левски прави история като казва „Дайте да си кажем кривиците и да вървим напред. Аз съм левскар“, категоричен е проф. Пенчо Пенчев.

Защо „Пътеводител на историческия стопаджия“?

„Най-добрите предприемачи са търговците на розово масло“, твърди проф. Пенчев.

„За вредата от образованието“ е едно от провокативните заглавия на есе от 27-те, публикувани в „Пътеводител на историческия стопаджия“. Твърдението си проф. Пенчев обяснява така:

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram