Проф. Пенчев: В историята винаги ми е липсвал малкият човек

„Не съм срещал през последните десетилетия подобен труд“, коментира директорът на Историческия музей „Искра“ д-р Момчил Маринов книгата на проф. Пенчо Пенчев „Стопанска България“ по време на представянето ѝ в Казанлък в навечерието на Празника на розата в ЛХМ „Чудомир“.

Д-р Маринов отбеляза, че това е академичното събитие от програмата на празника и посочи, че „Стопанска история“ обхваща периода от Освобождението до 2008 година, както и акцентира върху ненадминатия стил на писане на проф. Пенчев.

Роденият в Казанлък професор сподели, че винаги в историята, а и в стопанската история, винаги му е липсвал малкият човек. „Липсва човекът, човешкото развитие с плюсовете и минусите му. Има и ирационализма, и грешки. От тази гледна точка това беше целта на „Стопанска България“. Тя по някакъв начин завършва едно пътешествие, което започнах с предходните две книги „Минало несвършено“ и „Пътеводител на историческия стопаджия“. Те бяха леки заигравки или кратки есета. Този път се опитах да направя, да го кажем така, роман“, заяви проф. Пенчев, който в момента работи върху изследване за предприемчивите българи.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram