Представят книга, събрала спомените на първия братовчед на Васил Левски

Книгата „ВАСИЛ ЛЕВСКИ по спомени на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола“ на Петър Караиванов ще бъде представена в Казанлък от издателя ѝ Стефан Караиванов на 8 февруари, /четвъртък/, от 17:00 часа в Музея на розата.

Организатори на събитието е Стефан Караиванов и СОСЗР – Казанлък.

Изданието е уникално, тъй като събира спомените на човек, реално участвал в описаните събития. Петър Караиванов от съвсем млад започва да записва спомените на баща си Васил Караиванов, а после пише тази книга повече от 50 години, за да бъде тя максимално достоверна.

Почти всички историци от миналото и днес твърдят, че тя е един от най-достоверните трудове за Левски.

Книгата излиза за първи път през 1987 г. , през 2013 година е преиздадена.

Бащата на Васил Караиванов – Генчо Караиванов, и майката на Левски – Гина Караиванова, са брат и сестра. Васил Караиванов е първи братовчед на Васил Левски и касиер на Карловския революционен комитет. След смъртта на баща му той поема управлението на известния на времето си Караиванов хан, разположен срещу къщата на Левски. Там са се провеждали заседанията на местния революционен комитет при подготовката на Априлското въстание и за среща с Васил Караиванов в хана са отсядали Георги Бенковски, Тодор Каблешков и Панайот Волов. След освобождението от турско робство Васил Караиванов е избран за кмет на Карлово Той е първият демократично избран кмет в България.

Петър Василев Караиванов е един от тримата синове на Васил Караиванов – Георги, Стефан и Петър. Завършва медицина в София, специалност ортопедия. Стига до званието доцент, посвещава живота и времето си на събиране на факти и документи за Левски и неговото време.

В този труд д-р Петър Караиванов е събрал всички свои изследвания написани стегнато логично, без излишния патос на вестникарската шумотевица.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram