Повече от сто души ще се включат в протеста срещу замърсяването от ТЕЦ “Брикел”

Мирната демонстрация ще се проведе утре – 13 септември, от 18:00 до 20:00 часа пред централния вход на централата. Организирана е от гражданите на Гълъбово и околните селища, които от години сме обречени да дишаме вредните емисии на ТЕЦ-а. А поводът са поредицата от скорошни обгазявания.
Всички контролни органи признават, че „Брикел“ е в непрекъснато нарушение на правилата за опазване на околната среда, но санкциите не могат да накарат ръководството да спазва нормите.
„Смятаме, че инсталациите на централата, пусната в експлоатация през далечната 1962 г., са морално остарели, а замърсяването е очевидно и може да бъде както забелязано, така и подушено в радиус от няколко километра около Брикел“, казват в съобщението си до медията организаторите на протестните действия. Те ще настояват за реални и незабавни мерки за подобряване на съоръженията. „И понеже не вярваме те да се случат, настояваме ТЕЦ-ът да затвори до модернизирането и изграждането на нови съоръжения, за да осигури чист въздух и околна среда на хилядите хора в региона. Здравето на жителите на Гълъбово и близките населените места не може да бъде заложник на частни интереси и финансови изгоди“- се казва в съобщението.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram