Пламен Караджов, БСП: Незаконна е заповедта на кмета Стоянова за разделното сметосъбиране на фирмите

Фирмите в Община Казанлък вече ще трябва да сортират сметта, която изхвърлят по видове отпадъци и така разделно приготвен боклукът ще трябва да бъде предаван на лица, притежаващи разрешително за тяхното оползотворяване, стана ясно от кметска заповед.

Кметът Галина Стоянова е издала заповед №2358 от 27 ноември т.г. (на снимката долу), която забранява на фирмите да изхвърлят отпадъци в общите контейнери и ги задължава да започнат да ги сортират поотделно – стъкло, хартия, метал, пластмаса, след което да ги предават на лица, притежаващи лиценз за оползотворяването им.

Голяма част от фирмите реагираха бурно на внезапната заповед, тъй като не са подготвени да събират боклука разделно, а санкциите за неизпълнението й започват от 1 400 и стигат до 20 000 лева.

Пламен Караджов, председател на БСП в Казанлъшко, уточни, че заповедта е незаконна, тъй като изискването не важи за населените места в общината, освен в град Казанлък, тъй като задължението е за неселени места над 5 000 души.

Във Фейсбук той постави въпроса колко са осигурените контейнери за разделно събиране в града и колко фирми с лиценз за приемане на стъкло, пластмаса и хартия има на територията на Казанлък.

Ето целият пост на Пламен Караджов:

📢 Понеже в Община Казанлък не дойде ПРОМЯНАТА, безумията на кмета Стоянова продължават❗️
📌 Закона за управление на отпадъците ясно формулира изискванията за търговски и производствени обекти в населени места, но с над 5000 жители ☝️
📢 Заповедта е напълно незаконна за всички търговски и производствени обекти извън град Казанлък❗️
⚠️ Второ, може ли да ЗАБРАНЯВАШ, а в същото време да не осигуряваш РЕШЕНИЕ⁉️
↪️ Колко фирми с лиценз за приемане на стъкло, пласмаса и хартия има на територията на Казанлък❓️
↪️ Колко контейнера за разделно събиране на стъкло има в града❓️
👉 За хартия и пласмаса са 6☝️
✅️ Напълно подкрепям и винаги съм се старал да прокламирам разделното сметосъбиране, но това ясно трябва да е политика на институциите, общината и държавата❗️
⛔️Със санкции не се решава проблема……….

Пламен Караджов, Фейсбук

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram