„Пейка с послание“ в знак на съпричастност с хората, страдащи от редки заболявания

По инициатива на ендокринолога д-р Рени Колева и Янко Янков от Обществения съвет при Основно училище „Кулата“, директорът на учебното заведение Донка Симеонова и учители, съвместно със Сдружение „Бъдеще за децата“ в Казанлък, участваха в отбелязването на Деня на хората с редки болести с „Пейка с послание“.

Символиката в поставянето на плочка на тази пейка е, че дълги години хората с редки заболявания търсят вярната диагноза“, разказа ендокринологът д-р Рени Колева. „Средно, за да бъде диагностицирано едно рядко заболяване, минават около 5 години. За хората с редки заболявания е важно през този дълъг период да седнат и изчакат. А хората с редки заболявания не са малко. Те са с размера на един град – 400 000. Благодарим на Община Казанлък, на всички които са съпричастни с хората с редки болести. Благодарим за подкрепата!“, сподели д-р Колева.

Денят на хората с редки болести се отбелязва по света в последния ден на месец февруари, а във високосна година – на 29 февруари. Очаква се днес обществени сгради в цялата страна да бъдат осветени в цветовете на редките болести – синьо, зелено, розово и лилаво. Десетки са инициативите, целящи да се повиши информираността на общността за редките заболявания, както и да се предприемат действия за осигуряване на достъп до диагностика и терапии за хора, живеещи с рядко заболяване. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram