Пейзажите – „предадамистки видения“* на Васил Бараков в изложба за 120-те му години

Изложба, посветена на 120 годишнината от рождението на казанлъшкия художник Васил Бараков, е подредена в Художествена галерия-Стара Загора. „Васил Бараков и Бараците“ ще бъде открита довечера от 18:00 часа.

Експозицията, в която са включени живописни творби на Васил Бараков /1902-1991/, Златю Бояджиев /1903-1976/ и Давид Перец /1906-1982/, съдържа картини от фондовете на Художествена галерия „Димитър Добрович” – Сливен, Художествена галерия – Стара Загора, Художествена галерия – Казанлък , Художествена галерия „Жорж Папазов” – Ямбол, Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски” и Художествена галерия „Борис Денев” –  Велико Търново. Посветена  е на 120 годишнината от рождението на Васил Бараков.

Васил Бараков е роден в Казанлък. Завършва живопис при проф. Цено Тодоров, проф. Стефан Иванов и проф. Никола Ганушев. Твори в областта на пейзажа, натюрморта, портрета и индустриалния пейзаж. Ранните му творби са експресивни, изчистени от детайли с наситен колорит и плътна фрактура. Заедно със Златю Бояджиев и Давид Перец е в групата на “Бараците”, която носи името си от неговата фамилия. През 20-те години на ХХ век тримата художници се обединяват, след като се сприятеляват и опознават на основата на всеотдайността си към изобразителното изкуство. Бараков и до днес е един от най-ценените и търсени от колекционерите български художници с неподражаем стил и маниер на рисуване. Получава международно признание в изложби във Виена, Атина, Москва, Берлин, Будапеща и Белград.

* За Васил Стоилов пейзажите на Васил Бараков са „предадамистки видения, които ние всеки ден гледаме, но не можем да видим“.

На снимката горе: Портрет на Васил Бараков, линогравюра, Давид Перец, притежание на ХГ-Стара Загора

На снимката долу: Васил Бараков, Трансилванско село, м.б., платно, 73 х 85 см. , Притежание на Художествена галерия – Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram