Патрулките са с включени фарове през целия Ден без загинали на пътя

За седма година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира инициативата Дни на безопасност на пътя в периода от 16 до 22 септември 2022 г. под мотото „Остани жив и спаси живот“. У нас Дните на безопасността на пътя се провеждат под патронажа на министъра на вътрешните работи. Кулминацията на инициативата е на 21 септември – обявен за Ден без загинали на пътя. Целта е на тази дата да се приеме предизвикателството от всички участници в движението по пътищата – шофьори на леки и товарни автомобили, на автобуси, велосипеди, пешеходци, работници на пътя да няма нито един човек, загинал при пътнотранспортно произшествие.
Контролът, в хода на провежданата операция, е насочен към недопускане използването на мобилни устройства по време на движение, както и за използването на обезопасителни колани от водачите на моторни превозни средства, предпазни каски от водачи и пътници на мотопеди и мотоциклети и обезопасителни системи при превозване на деца в автомобилите.
Служебните автомобили, които се ползват за осъществяване на пътен контрол, на територията на ОДМВР-Стара Загора, на 21-ви септември, ще бъдат с постоянно включен светлинен сигнал. Ще се осъществява контрол на скоростта, установяване употреба на алкохол, наркотични вещества и/или техните аналози от водачите на МПС.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram