Паметникът на Шипка е с вход свободен и удължено работно време на 3 март

Паметникът на свободата на връх Свети Никола от днес е с ново работно време, съобщава Националният парк-музей “Шипка – Бузлуджа”.  Монументът ще бъде отворен за посещения от 9:00 до 17:00 часа, а билети ще се продават до 16:30 часа. 

Във връзка с честванията на Националния празник на Република България на 3 март Паметникът на свободата ще работи с вход свободен и ще бъде отворен за посещения след края на официалната част. В този ден той ще бъде с удължено работно време и ще приема посетители до 19:00 часа. 

Програмата на честването край Паметника “Шипка” ще започне с благодарствен молебен, отслужен от старозагорския митрополит Киприан и ще продължи с прожекция на филма по одата на Иван Вазов “Опълченците на Шипка” на режисьора Пламен Мирянов, поклонение и поднасяне на венци и цветя и концерт на квартет “Армейска песен”. 

Във връзка с организацията на тържественото честване ще има ограничения в движението на гражданите в района на Паметника на Свободата, за което ще е необходимо да се спазват разпорежданията на органите на реда.

Няма да се допускат граждани, носещи пиротехнически изделия, общо опасни средства и огнестрелни оръжия. Няма да се допускат лица употребили алкохол и упойващи вещества. Забранява се използването на безпилотни летателни апарати.

За честването на Националния празник на Република България на връх Шипка от 20 ч. на 2 март до 18 ч. на 3 март ще бъде ограничено двупосочното транзитно преминаване на превозни средства през Шипченския проход по път I-5/Е-85/ Габрово – връх Шипка – Казанлък.

Както всяка година транзитният трафик ще се насочва по път II-55 през Прохода на Републиката по маршрута: Русе – Велико Търново – Дебелец – Проход на Републиката – Гурково и обратно.

Шофьорите от област Габрово и пътуващите от северозапад могат да ползват маршрута: Габрово – Трявна – Белица – Вонеща вода – Проход на Републиката и обратно.

За област Стара Загора движението ще преминава към Прохода на Републиката по маршрута: път I-6 Калофер – Казанлък – път II-55 – Гурково – Проход на Републиката – Велико Търново и обратно, като пренасочването ще става при пътен възел „Мъглиж“ (пресичането на път I-5 с път I-6).

Снимка: Радослав Първанов

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram