Обвиниха 18-годишен ученик, превозващ мигранти край Стара Загора

57 чужди граждани са задържани при действия по противодействие на нелегалната миграция. Минути след 08.00 часа вчера на 196 км на АМ “Тракия” по метода на анализ на риска е спрян микробус. Той се е подчинил на нарежданията. В него са намерени чужденците. Установен е водачът на превозното средство. Той е задържан. Това съобщиха от ОДМВР – Стара Загора.

Ученик на 18 години се оказва шофьорът на буса. Той е задържан за трафик на мигранти, информират от Районна прокуратура – Стара Загора.

Младежът е трябвало да получи 10 хил. лв., за да превози мигрантите до сръбската граница. Схемата за трафик е уредена на среща с друг мъж в град Карнобат в неделя. Предоставен му е микробус собственост на друго лице.

От разследването на прокуратурата става ясно, че афганистанските граждани се договорили с каналджии в Турция да ги преведат през България с крайна точка границата със Сърбия срещу около 3000 евро/3500 долара на човек.

Част от мигрантите платили сумите за трафика им на лица в Турция. С водачи достигнали до оградата на турско-българската граница и през тъмната част на денонощието с помощта на сгъваеми стълби и придружавани от каналджии преминали на територията на България. Вървели пеша около 3-4 дни и на 27.02.2023 г. достигнали до с.Крумово градище, общ. Карнобат, където към тях се присъединили и други мигранти, така че достигнали общият брой от 57 човека.

На 28.02.2023 г. около 2:00 ч. С.С. ги качил в товарната част на автомобила и отпътували по направление границата със Сърбия. Около 8:00 ч. на км 196 на автомагистрала „Тракия“ автомобилът бил спрян от служители на „Пътна полиция“ към ОД на МВР – Стара Загора. На шофьорското място бил С.С. Той е неосъждан. Задържан е за 72 часа по искане на наблюдаващия прокурор.

Предстои наблюдаващият прокурор да внесе искане до Районен съд – Стара Загора за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Активната работа по събиране на доказателства продължава, съобщават от Районна прокуратура–Стара Загора. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram