Ножицата, с която Апостола е подстриган за монах, показаха в Енина

Непознати и малко познати лични вещи на Апостола Левски бяха показани пред публика в казанлъшкото село Енина. Те са притежание на казанлъчанина инж. Христо Христов, който е родственик на Христо Ботев и сродник на Васил Левски.

Сред реликвите са Четвероевангелие, ползвано от Левски през монашеския му период, фишетник от участието му в легията на Раковски, монета – лозинка, ползвана по време на формирането на Вътрешната революционна организация и шивашка ножица от 1857 г., за която се твърди, че е ползвана при отрязването на косите от монаха Левски.

Експонатите са попаднали в семейния архив на инж. Христов след подялба на родовото наследство. Предстои той да ги дари на подходящ музей.

Светините бяха показани в енинското Народно читалище „Братство-1869“, където се проведе среща-разговор с инж. Христо Христов. Той разказа за своите над 20-годишни изследвания на родовата си история и резултатите от тях. Христов е родственик на Христо Ботев по Ботева майчина линия ,т.е. по линия на калоферския род Дрянкови, а Ботевият род и рода на Левски са се сродили по някое време чрез брак между свои представители и затова той е и сродник на Дякона.

Всеки участник в срещата получи възможност отблизо да види донесените лични вещи на Дякона, както и да ги снима.

Инж. Христов не за първи път гостува на Енина, той бе гост на подобна инициатива през месец февруари т.г. в местното школо – Основно училище „Христо Ботев“.

Сегашната среща бе инициирана от наскоро учреденото енинско Краеведско-любителско историческо общество (КЛИО) „Род, роден край, родина“, а съорганизатор бе местното НЧ „Братство -1869 „.

Повод за срещата са скороотминалата годишнина от рождението на Апостола Левски, по -отдавна отминалата 175-а годишнина от рождението на Христо Ботев и редстоящата годишнина от основаването на енинското читалище „Братство-1869 „(на 27 юли).

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram