Новата постоянна експозиция в родния дом на Ненко Балкански ще приеме първата си публика тази вечер

Представянето на постоянната експозиция „Ненко Балкански. Хронологии“ в Къща музей „Ненко Балкански“ в Казанлък ще е на 27 март (сряда) от 18:00 часа

Експозицията се реализира като част от проекта „Социализация на художественото наследство на Ненко Балкански, съхранявано в Художествена галерия – Казанлък“, финансиран на конкурсна сесия на Министерството на културата за целево финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и художествените галерии.

На 8 декември 1980 г. в своята Нобелова лекция за литература полският поет, преводач и есеист Чеслав Милош констатира: „На планетата, която всяка година се смалява, при фантастичния развой на средствата за информация, протича неподлежащ на определение засега процес, който можем да наречем отказ от памет. Наистина невежите от предишните векове – или огромното мнозинство от човечеството – слабо познавали историята на своите страни и своята цивилизация. В съзнанието на днешните неграмотници, умеещи да четат и пишат, дори да обучават младежта в училищата и университетите, историята присъства, но в странна смесица и мъглявина. Молиер се превръща в съвременник на Наполеон, Волтер – на Ленин“. И действително, след повече от четири десетилетия, неусетно и безвъзвратно пристъпили в епохата на „дигиталното село“ и „изкуствения интелект“, отказът от паметта вече се е обособил в своеобразно доказателство за настоящата ни модерност.

В тази ежедневна битка със спомнянето особено място заема тъкмо музеят. Институцията, която с дейността си не само опазва различни артефакти, не само ги пренася през епохите и ги споделя и разказва, но и генерира невидими, а често и немислими връзки между отделни явления. Музеят е обиталище на миналото, без което не можем. Миналото, което с безкрайните си хронологии (от гръцки: χρόνος – време и λόγος – учение) ни повежда в мисленето за картини, събития и личности отвъд дефрагментираното ни в днешния ден чувстване и биологично живеене. Именно в тази смислова рамка трябва да се разглежда и новата постоянна експозиция в Къща музей „Ненко Балкански“. Ненко Балкански е художник, без чието творческо наследство, а и десетилетна роля на педагог, обективното историзиране на развитието на визуалната култура в страната ни от 30-те до 70-те години на миналия век не би било възможно. Поел първата си глътка въздух тъкмо в този дом, превърнат в музей през 1991 г., той преминава през времето, за да ни завещае следите от своя творчески и житейски път. Следи като белези – не подредени на сляпо факти, а рани, които могат да бъдат вплетени в единен разказ, ограничен от хронологичните граници на два неизбежни факта – раждането и умирането. История, която поваля всички илюзии за справедливо съществуване и ни запраща в безнадеждната скептична безкрайност, в която всеки посвоему търси пристан.

Пътуването, без което не можем.

Екип, работил по експозицията:

Пламен В. Петров – куратор
Георги Шаров – художник
Катя Христова, д-р Милен Алагенски и Кирил Георгиев – логистика и техническа реализация
Цветан Игнатовски – фотограф
Пламен В. Петров – автор на текстове
Джоана Брадшоу – преводач
Лора Султанова – коректор

През 1981 г. в новопостроената сграда на ул. „Св. св. Кирил и Методий“ № 9, в която днес се помещава постоянната експозиция на Художествена галерия – Казанлък и Исторически музей „Искра“, се открива първата голяма ретроспективна изложба на Ненко Балкански. Съпругата на покойния художник дарява на Казанлък 267 живописни творби и 1271 графики и рисунки, които днес представляват и най-големият масив от творчеството на Ненко Балкански. Обновената родна къща на художника, с построената към нея експозиционна зала, е открита за посещения през 1991 г. От 2021 г. две от залите на институцията са преобразувани в пространства за временни изложби.

Текст и снимка: Художествена галерия – Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram