Новата експозиция в Къща музей “Дечко Узунов” откриват довечера

„Очакваме ви днес от 17:30 ч. в Къща музей “Дечко Узунов”, за да пристъпим заедно в подредената в нея нова експозиция “Натрупвания”, събитие, което е нашият скромен принос към програмата на Чудомирови празници 2023“, написаха от Художествена галерия – Казанлък.

Къщата на художника е възстановена и открита през 1987 г. специално за Празника на розата година след кончината на „признателния син на Казанлък“. Дечко Узунов е помагал за построяването й лично, като е скицирал родната си къща, която е била по спомени на казанлъчани, съвременници на маестрото, в района на площада в Казанлък, но е съборена заради построяването на някогашния безистен, който пък отстъпил мястото си на хотела. Къщата музей е изградена в традиционен възрожденски стил. И четирите стаи са използвани за разполагане на експозицията, а допълнително е построена и изложбена зала.

При откриването й в залата са показани 42 акварелни рисунки.

„Експозицията се допълва от богат снимков и документален материал материал, който дава представа за жизнената и творческа съдба на художника: семейният албум, фотоси в ателието, на пейката“, пише в местната преса тогава.

Оттам става ясно и че през 1980 г. акад. Дечко Узунов подарява на Художествената галерия – Казанлък своя портрет на Иван Вазов, а преди това и картината си „Кукери“.

Изпълнявайки волята на твореца, съпругата му Олга Узунова дарява на галерията 93 негови творби, част от които бяха досега подредени в постоянната експозиция, както и  4 творби на Дечко Узунов, подарени от племенниците на художника – Атанас и Христо Нейкови.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram