Незрящи „видяха с душата си“ връх Шипка и го заснеха с ф.х. Бедрос Азинян

Светът и чувствителността на сенките, един поглед към ближния и всичко, това което ни заобикаля са част от уникалния проект, който се реализира в Казанлък.

Екипът на фондация “Артин Азинян“ съвместно със „Съюз на слепите“ – Казанлък, реализира поредно снимане с участниците в проект „Душата вижда“.

Този път групата от незрящи хора, които практикуват „сензорна фотография“, посетиха паметника на свободата на връх Шипка. В мероприятието бе включена и беседа, която запозна участниците с историческите събития на паметния връх.

Фондацията отправи благодарности на д-р Чавдар Ангелов – директор на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, с чиято помощ бе осъществено събитието и на екскурзовода Елена Иванова за увлекателно изнесената беседа.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на „Национален фонд „Култура“, по програма „Социално ангажирани изкуства“.

Проектът „Душата вижда“ на Фондация „Артин Азинян“, която се ръководи от сина на маестрото, чието име носи НПО – Бедрос Азинян, бе одобрен за 100% финансиране през ноември 2022 г. и вече е в поредния етап на своето реално изпълнение.

В края на юни бе осъществено първото снимане край Храм-паметника „Рождество Христово“ в Шипка. С фотоапарат и под вещото ръководство на Бедрос Азинян, незрящи хора преоткриват света. Те направиха десетки снимки, които в края на годината ще бъдат подредени в изложба.

„Тяхната зримост е в душата. Всеки един таи нещо в своята душевност”, казва Азинян.  

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

One thought on “Незрящи „видяха с душата си“ връх Шипка и го заснеха с ф.х. Бедрос Азинян

  1. Като гледам снимките разбирам, че те са правени на връх “ Свети Никола“.Би било добре групата незрящи хора заедно с Бедрос Азинян да посетят и истинския връх Шипка и там прочутият казанлъшки фотограф да им направи снимки край местата, където на 11 август 1877г. са се водили най-жестоките боеве за защита на Шипченския проход, включително и снимки на командния пункт, от който ген. Столетов е ръководил боевете.

Comments are closed.