Нашенец  „облицова“ WC с казанлъшкото знаме

„Практично“ приложение намери казанлъчанин на официалния флаг на общината – „декорира“ външната си тоалетна с двайсетина знамена. „Шедьовърът“ се появи на ул. „Капитан Петко Войвода“, в посока към полицейската школа в Казанлък тези дни.

През 2020 г. от община Казанлък за Празника на розата инициираха раздаването на 30 000 знамена, а всяко домакинство се сдоби с по едно. В акцията под надслов „Знамето на Казанлък – израз на гордост и самочувствие“ бяха ангажирани и домоуправителите, освен чиновниците, а на изтривалката пред дома си казанлъчани откриха по един брой от един от символите на Града на розите – кюлотено розово знаме с официалния герб.

Малцина, обаче, се отнесоха с нужното уважение към светинята и го поставиха по подходящ начин по прозорци и балкони. Повечето казанлъчани не припознаха знамето като реликва, а очакваната почит се превърна в пародия. Знамето бе провесено буквално като пране по терасите, в магазин за спално бельо му придадоха причудлива форма, а „инсталацията“ бе поставена сред възглавници.

Дареното от администрацията знаме с послание от кметицата бе използвано за покривки, сенници, перденца, месалчета и прочие други битови нужди. То се появи, закачено и на дърво под връх Бузлуджа.

Месеци след окичването по всевъзможни комиксни начини, знамената, обрулени от дъжд и вятър, избеляха и се превърнаха в грозни парцали, продължаващи тъжно да висят.

Две години по-късно нашенец, очевидно разполагащ с повече от един брой от знамето, стигна апогея в гротеската със знамето, облицовайки клозета си с него.

Иначе добрата инициатива на община Казанлък да активира местния патриотизъм с подарените знамена в година на пандемия, когато Празникът на розата се проведе онлайн, беше окарикатурена.

Добрите практики от света показват, че подобни акции се осъществяват от големи екипи с архитекти, дизайнери, художници по ясна концепция за формиране на чувство за гордост и естетски усет по проект за всяка сграда. Разбира се, подобни инициативи изискват и огромен ресурс. И ако липсват експертите и финансите, се получава „това, което днес имаме“ – карикатура, та макар и в оптимистично розово.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram