Накуп – едва две краставици и близо половин кило кашкавал от дължимото за децата

В Казанлък започна раздаването на безплатните закуски за учениците и децата за времето, в което трябваше да се доставят по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“( 13 март – 13 май). С първи негативни коментари родители пишат и до редакцията на PressTV. Недоволството е породено от ограничения размер на доставката – две краставици и малко над 400 грама кашкавал, дължимо за двумесечния период на доставките.

„Здравейте! Изпращам ви да видите каква е огромната помощ, за която говорят няколко дена, че ще се дава на децата в градините в Казанлък. И това е за два месеца…Можем от тук да си направим извода с какво изобщо ги хранят. Иначе не спират да приказват колко много правят нашите управляващи….“- пише до редакцията ни Павлина Миткова.

Не само родителите на малчугани от детските градини, но и от местните училища също коментират, че получените храни по двете схеми се разминават драстично с очакванията им.

По информация на земеделското министерство пакетите трябваше да съдържат плодове, зеленчуци, сирене и кашкавал, съгласно действащите правила и изисквания за качество, съхранение и доставка. За периода на извънредното положение на едно дете се полагат около 300 гр млечни продукти и 2 кг плодове или зеленчуци.

Уловията и реда за прилагане на схемите за предоставяне на плодове и зеленчуци, и на мляко и млечни продукти в учебните заведения са записани в Наредба. По Схема „Училищен плод“ се разпределят най-малко 4 различни вида плодове и/или
зеленчуци месечно. Млякото и млечните продукти се предоставят на децата и учениците в рамките на учебната година, като броят на доставките е до 50. Най-малко 1/2 от доставките на всеки заявител са прясно пастьоризирано мляко или кисело мляко, като най-малко една доставка месечно е прясно пастьоризирано мляко.

Броят на доставките за всяка учебна година се определя от изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ в срок до 15 август съобразно прогнозата за бюджета по Схема „Училищно мляко“. Продуктите се раздават равномерно чрез извършване средно по две доставки на седмица, но не повече от 10 доставки на месец.
Когато доставчик по Схема „Училищно мляко“ е производител, той доставя по схемата само продукти, които са произведени от него. По Схема „Училищно мляко“ се разпределят най-малко 3 различни вида продукти месечно.

https://www.mzh.government.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram