Над 400 деца участват в 13-то издание за Купа „Българска роза“ в Казанлък – Видео

Община Казанлък, ОДК „Св. Иван Рилски“ Казанлък и Министерство на образованието и науката са организатори на ежегодното събитие, което се провежда на 20 и 21 май в Дома на културата „Арсенал“.

За първия състезателен ден в тринадесетото издание на конкурса заявиха участие 25 школи /състави от 14 области на страната/, с общо 185 танца. През втория ден възпитаници от всички професионални танцови училища в страната ще се надпреварват с общо 234 изпълнения в трите направления – на класическия, характерния и съвременен танц.

Над 400 са участниците тази година, разпределени в три възрастови групи в трите категории – класически, характерен и модерен танц.

С добре дошли своето приветствие към тях направи директорът на ОДК „Св. Иван Рилски“ Денница Танева, която откри конкурсната надпревара. Тя представи и членовете на журито: Антоанета  Алексиева – примабалерина на Националния музикален театър „Стефан Македонски”  – София и преподавател в НУТИ – София, Станко Танев – премиер солист към Държавната опера гр. Стара Загора и председателя на журито – Светлин  Ивелинов – директор, хореограф и главен балетмайстор на Национален музикален театър  „Стефан Македонски”  гр. София.

Конкурсът за Купа „Българска роза” е единственият танцов конкурс в Националния календар за изяви по интереси на Министерството на образованието и науката. За шеста година, той е включен  в Програмата с мерки за закрила на деца с изявени дарби, за общински и държавни училища,  за 18 едногодишни  стипендии  в  3-та  възрастова  група, отпуснати от МОН.

Провежда се благодарение на Община Казанлък и е част от програмата на ежегодния Празник на розата.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram