Мъглижкият манастир посреща миряни след ремонт, чакан повече от половин век (видео+снимки)

Празничен водосвет, отслужен от Старозагорския митрополит Киприан в съслужие с десетима духовници, увенча приключването на първия етап от проекта „Ремонт, реставрация, подобряване на околното пространство и вертикална планировка на Манастир „Свети Николай Чудотворец“ в Мъглиж.

 Негово Високопреосвещенство връчи на кмета на общината д-р Душо Гавазов орден I-ва степен „Св. ап. Карп“ за особени заслуги към БПЦ-БП, в частност Старозагорска епархия и му благодари за отдадеността в реставрационните проекти на църковните паметници на културата.

Д-р Гавазов благодари и сподели: „Никога не съм бил по-развълнуван от днес. Това е огромно признание. Благодаря с огромно уважение на водача на нашата Митрополия. Благодарение на Негово Високопреосвещенство, благодарение на нашия екип,на жителите на нашата община, заради тяхното търпение и благородство, с които прощаваха нашите волни или неволни прегрешения.“

През април стартира проект за ремонт, реставрация, подобряване на околното пространство и вертикална планировка на Девическия манастир. Днес манастирът отвори врата за миряните, които изпълниха обновеното му пространство.

Проектът се изпълнява по подмярка 7.6 „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане и възстановяване на културното и природно наследство на селата“ от мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата и селските райони селските райони за периода 2014 – 2020 година“.

Строителните дейности по проекта са изпълнени от ДЗЗД „Реставрация и консервация“. Консорциумът работи отдавна по програмата за развитие на селските райони, като досега е обновил около 40 църкви и манастири. 

Според игумена на светата обител отец Йоан последният ремонт там е правен през 1962 г. на църковната сграда, а частични реконструкции по допълнителните здания – през 1967 г. и 1973 г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram