Министър поряза русофили за събор на Шипка

Да не бъде допуснато провеждането на традиционния фестивал на русофилите на територията на националния парк – музей „Шипка-Бузлуджа“, разпоредил служебният министър на културата проф. Велислав Минеков, се казва в разпространена до медиите позиция на ИБ на НД „Русофили“.

От там поясняват, че още на 29 юли са се обърнали официално към директора на НПМ , д-р Чавдар Ангелов с молба да бъде разрешено провеждането на XVII-я Събор на приятелите на Русия на паметния връх по повод 145-та годишнина от епичната отбрана на прохода по време на руско-турската освободително война на 10 септември. С изненада получили обаче отказ възоснова „изрични указания от страна на МК това мероприятие да не се състои“.

В текста на позицията се казва:“Бихме желали да Ви напомним, г-н Министър, че през цялата своя история този Събор се е ползвал с подкрепата и на Президента на Републиката, и на изпълнителната власт. Ще добавим, г-н Министър, че братските чувства между българския и руския народи не се влияят от никаква конюнктура – нито геополитическа, нито вътрешно политическа. Сигурно Ви е известно, г-н Министър, че мнозинството от българския народ декларира своята любов към Русия по един категоричен начин. Въз основа на горепосочените факти, защото това са факти, а не субективни впечатления, г-н Министър, смятаме за крайно неудачна забраната на Министерството на културата българските русофили да проведем своя Събор на територията на НПМ „Шипка – Бузлуджа“. Още по-неудачна за нас е формулировката „изрични указания“ и липсата на каквато и да е било аргументация от страна на Вашия подчинен ̶ Директора на НПМ „Шипка – Бузлуджа“.“

От НД „Русофили“ заявяват че събор все пак ще има, но „ще остане единствено горчивото чувство, че българската изпълнителна власт днес се откъсва все повече от чувствата и светогледа на българския народ.“ По традиция съборът на русофилите се провежда в началото на месец септември като се използваха поляните по брега на язовир „Копринка“ край Казанлък. Преди откриването му официалните лица и гостите са поднасяли венци на Паметника на Свободата на връх Свети Никола. През годините на трибуната са били политици от почти целия спектър на обществено политически живот в страната. В националното ръководство на НД „Русофили“ са включени разноцветни по своите възгледи обществени дейци.

Телеграф

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

One thought on “Министър поряза русофили за събор на Шипка

  1. МК не организира този фестивал и няма право да налага подобни безумни ограничения! Насила ще ме накара да го посетя, въпреки че нямах подобни намерения!

Comments are closed.