Мариус Куркински и още куп знаменитости идват за Чудомировите празници в Казанлък

Пет изложби, толкова творчески срещи, три концерта, научна конференция, театрален фестивал и конкурси за деца включва 30-то издание на празниците, посветени на Димитър Чорбаджийски – Чудомир през 2024 г. Традиционното откриване на празниците в негова чест в Казанлък е на 25 март, когато е рожденият ден на именития ни съгражданин. 29 събития включва програмата, три от които са изнесени. От 11 март до 8 април в Къща-музей „Иван Вазов“ Сопот се представя изложбата „Оживелите нашенци“. Предстои й гостуване до 21 април в Етнографски комплекс „Старинно Карлово“, къща „Бухалов хан“, след което посетителите на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора ще имат възможност да видят „нашенците“ до 30 април.

В Казанлък, преди всички, ученици от НУПИД „Акад. Дечко Узунов“ ще ни изненадат с творческо ателие „Театър на сенките“ – художествена инсталация в градска среда. Самото откриване на празниците е от 16:00ч. в ЛХМ „Чудомир“ с участието на Смесен хор „Петко Стайнов“ пир НЧ „Искра-1860“. По-късно, от 19:00 ч. в зала „Любомир Кабакчиев“ ще бъде връчена 55-тата награда „Чудомир“ за къс хумористичен разказ на Фондация „Чудомир“ и в. „Стършел“.

В първия ден на Чудомировите празниците стартира и ежегодният театрален фестивал „Комедийният хит на сезона“. Общо 8 заглавия, сред които и хитови постановки, включва афиша на Фондация „Чудомир“ за събитието през 2024 г. Казанлъшката публика ще има възможност да гледа на сцена постановката „Министрите идат“ на Драматичен театър „Невена Коканова“ Ямбол, „КИНО ЧЕХОВ“ на Общински театър „Л. Кабакчиев“, моноспектакъла на Иванка Шикерова „Провинциални истории“, моноспектакъла на Мариус Куркински „Нашенец“, постановката „Докато смъртта ни раздели“, „Вечеря за глупаци“ на Драматичнокуклен театър „Иван Димов“ Хасково, „Провинциалисти“ по Чудомир на СТ. П.К. Яворов към НЧ „Отец Паисий“ гр. Сандански и „за ЧУДОиМИР“ на университетски театър при НБУ.

И тази година в програмата присъстват събития, които са традиционни за празничните дни. Творческа работилница „Чудомировите нашенци – все още живи“ отново на 26 март ще събере талантливи ученици от НУПИД „Акад. Дечко Узунов“ в залата на ЛХМ „Чудомир“.

Детският конкурс за изпълнение на хумористична творба – „Чудонемирчета“ на Общинска библиотека „Искра“ също е ежегоден и в него участват деца от детските и учебните заведения от Община Казанлък и други населени места от цялата страна. Датата на провеждането му е 30 март във Военния клуб.

На 27 март ще се проведе награждаването на участниците в XXVII Национален конкурс за весела детска рисунка с международно участие „Малките нашенци“ – и XVII Национален конкурс за хумористична литературна творба „Присмехулници“, организирани от ОДК „Св. Иван Рилски“ – Казанлък.

В „Училище за карикатура“ с Николай Фитков на 28 март предстои демонстрация на техники и рисуване на авторски карикатури и седмо издание на тема „Дон Кихот и Санчо Панса“, със
специалното участие на Хуан Гарсия – председател на карикатурен конкурс – Испания.

Тв водещата Мира Добрева, която бе на косъм да загуби живота си през септември миналата година, ще представи първия си роман в Казанлък по време на тазгодишните Чудомирови празници. Представянето на „Светулки зад решетките“ е насрочено за 27 март. На 31 март Георги Тошев ще ни „срещне“ с голямата наша актриса Татяна Лолова с книга и филм в нейна памет на 31 март.

Изложба „Нашенци“ – творби подбрани от Чудомир за последната му изложба можем да видим още в първия ден на празниците. Следва откриване на изложба и публична лекция от проф. Марин
Добрев „Срещу забравата“ във връзка със 130 г. от рождението на Мара Чорбаджийска. В програмата е включена и изложба малка пластика на Димитър Бакърджиев, „Шарен свят“ – рисунки на детска АРТ школа „Живопис“ към Военен клуб Казанлък и представяне на карикатурите от испански карикатурен конкурс на ученици от Художествената гимназия.

Празниците приключват на 1 април, като от 19:00 ч . с официално закриване и връчване на 21-тата наградата „Комедийният хит на сезона“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram