Личната изповед на Наум Шопов видя публиката в Художествена галерия – Казанлък

„Чаках този разговор с Наум Шопов повече от 14 години. Виновникът тази среща да се случи е художникът Кольо Карамфилов. Той ми се обади и каза, че Наум е готов да говори и аз не можех да  повярвам“, сподели журналистът Георги Тошев в Казанлък по време на представянето на книгата и филма за актьора Наум Шопов. Георги Тошев е автор на книгата „Личен разговор – бележки от един живот“ и на филма „Личен разговор“, чието показване бе в събота вечерта в Художествена галерия – Казанлък по покана на екипа на културния институт.

 

Актьорът склонява да говори пред Георги Тошев, тъй като сметнал, че е по-добре, когато вече го няма, да не измислят, а сам той да сподели личната си история.

„Майката на Наум Шопов е великолепната актриса Мара Шопова от Стара Загора. Той буквално се ражда в една ложа. Живели в една от гримьорните, баща му е бил чиновник в театъра“, разказа Георги Тошев. „Оказва, че Наум Шопов е приет, а после е бил зачеркнат от списъците на приетите в Театралната академия заради политическите убеждения на баща си, който дори е лежал в лагера в „Белене“. Във филма самият Наум Шопов нарича това „цинично“.

Актьорът изповядва пред Георги Тошев отношението си към приятелството – въздържано и дистанцирано. Младежко предателство на негов много близък отключва и оставя до края на живота му травмата и резервираността към приятелството. „Предпочитам да съм сам. Никой не може да ми вземе хубавата книга или хубавия филм“, откровено уточнява Наум Шопов в „Личен разговор“, който освен изповед е и едно етично поучение, издържано почти през цялото време в черно-бели кадри и крупни планове.

Във филма участва и сина на актьора Христо, и дъщеря му Лиза.

„Аз имах своя път. Обадих се на режисьора Явор Гърдев и поисках да поставим „Крал Лир“. Чувствах, че това е моята роля“, признава още Наум Шопов. Актьорът я изиграва, както и повече от 70 други на сцената и още близо 60 в киното.

Наум Шопов си отива през 2012 г., а десет години след смъртта му излизат книгата и филма-изповед.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram