Кръгът „Кула“ планира да издаде историята на 100-годишното списание

Да бъде написана и издадена историята на казанлъшкото списание за литература и изкуство „Кула“ по случай 100-та годишнина на изданието догодина, възнамерява редакционната му колегия. За плановете й стана ясно снощи по време на среща на авторите на списанието – утвърдени имена, печатали на страниците му през последните 30 години.

Сред присъстващите бяха писателите Димитър Няголов, Румен Сомов и Росен Георгиев, поетите Вяра Кънева, Румен Денев, Бончо Къров, Симеон Стоилков, Мима Енева, Милана Бездичка – от най-младото поколение творци. Присъединиха се и художниците Иван Гайдаров, Спас Мавров, Дмитриос Пападакис, Петър Бояджиев.

Главният редактор на „Кула“ Румен Денев припомни заслугите на основоположника Никола Загоров, който първоначално замислял издаването на хумористичен лист „Момос“ и събрал 10 000 дарения за целта, като се шегувал, че никой спомоществовател не му отказал средства от страх да не бъде осмян в листа. По-късно, обаче, било решено да бъде издавано списание, тъй като културният живот в Казанлък давал богат материал за публикации.

Следва сериозно прекъсване след 1923 г., когато излизат първите 7 броя на списанието, на чиято корица е автор Иван Милев, по време на соца то излиза като „самиздат“, редовното му отпечатване е възстановено след 1989, макар и с известни паузи.

На срещата в Музея на розата вчера вечерта свои творби споделиха с присъстващите няколко от авторите.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram