Кома в гробницата „Грифоните“ събра в Галерията моден дизайнер и водещ траколог

Една необичайна среща в Художествена галерия – Казанлък събра на разговор тракологът проф. Валерия Фол и визуалният артист проф. Мариела Гемишева. Причината за това неординарно рандеву бе директорът на Галерията д-р Пламен Петров, който провокира двете дами в един откровен диалог с общ фокус  –  проектът „Сън“ на Мариела Гемишева отпреди няколко години.

„Сън“ е реализиран през 2019 г. в гробницата „Грифоните“ в  Долината на тракийските владетели край родния град на художничката – Казанлък. Гемишева прекарва няколко часа върху ложето вътре в специално състояние на сън само и единствено пред камерата на Калин Серапионов. Тя смята, че това е своеобразен неин автопортрет музеен експонат в това сакрално пространство.

„Траките имат специфичен изобразителен език, предизвика ме видеото, което е заснето с проф. Гемишева в „Грифоните“ и затова съм в Казанлък за този разговор“, призна проф. Валерия Фол и коментира: „Артистите интуитивно, без да са изчели книги и писмени извори, усещат и откриват някои неща, които такива като мен, които не сме артисти, знаем, защото сме прочели различни автори. Подмогилното сакрално съоръжение „Грифоните“ е един изключителен паметник по няколко причини. То има поне два етапа на изграждане – коридор, едно правоъгълно помещение и куполна зала. Преди години направихме акустично изследване и установихме, че то има съвършена акустика и ако стоите при затворени врати в куполното помещение и тихичко говорите, се чувате навън. Сега има сега има една постройка отпред, но ако я ням,а ще се чувате на около 40 метра около гробницата. Тоест този, който декламира свещени текстове вътре, може бъде чут от хората отвън, защото в това пространство влизат хора, които са посветени или ще бъдат посветени в определена степен на доктриналност. Гледайки видеото аз виждам една жена, която казва че е в сън, но аз ще употребя древногръцката дума „кома“. На български означава сън, но старите елини и траки под кома са разбирали едно особено състояние на духа и на мозъка, състояние, в което те могат да общуват с божественото, могат да пътуват между световете, между света на живите и мъртвите, в света на боговете. Затова казвам, че артистите интуитивно усещат това състояние“.

Прочутата дизайнерка Мариела Гемишева е позната като артист, който не спира да експериментира, а за проекта си „Сън“ призна: „Следвайки интуицията си реших да разбера как ще се почувствам в това сакрално помещение. Според мен това, което е преди и сега, е това, което ще бъде в бъдеще. Това би могло да се изравни в едно много специално състояние, което би могло да се случи. Аз експериментирах със себе си в това пространство за специални ритуали. Когато попаднах там акустиката ме грабна веднага, макар да не съм особено музикална. Неслучайно сложих и копринена дреха върху себе си. Тя дава съвършено различен шум от шума на тялото. Изпаднах в много симпатични състояния, за което съм супер благодарна на този мой експеримент . Следвах себе си“.

Ексцентричната проф. Гемишева и един от най-значимите ни траколози проф. Валерия Фол се срещнаха за първи и се запознаха в Казанлък. Те обмениха любопитна информация и отговориха на въпроси на публиката.

Стана ясно, че траките са притежавали абстрактно мислене, не познавали коприната, която все още не е престегнала в Европа, обличали са се в дрехи от коноп и лен, а вълната била забранена от орфизма. Белият цвят бил на особена почит, а слънчевият диск бил истинско вдъхновение за древните творци.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram