КНИГАТА-АЛБУМ „ЦАРИЦА РОЗА“ Е ГОТОВА ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ

Книгата „Царица Роза“ излезе от печат и е готова за представянето в Музея на розата на 3 юни 2023г., на кулминационния съботен ден от 120-ия Празник на розата в Казанлък. Книгата – албум излиза в тираж 1000 бройки. В нея са събрани емоциите, личните спомени на абсолютно всички носителки на титлата и нейните подгласнички, с намигване към сегашния им обществен статус, съдба…

Изданието разказва също така историята на конкурса, патентован от Община Казанлък. Може да се види и историята на роклите на цариците през годините. Включени са и международните посещения на красавиците, които като Царица Роза стават посланик на красотата на родния си край пред света.

Екипът на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства направи контакт с всичките 53 царици и техните подгласнички. Много от тях откликнаха на поканата да присъстват на представянето на книгата и на шествието в кулминационните дни на Празника на розата.

Любопитна подробност е, че през 1977 Казанлък не избира царица, няма и празник. Причината е тежкото земетресение във Свищов. Всички събрани за празника средства, които традиционно са дарения от местния бизнес, са изпратени за справяне със щетите в Свищов. На следващата, 1978 г. в Казанлък е организиран Празник на розата, но е мистерия причината, поради която не е избрана Царица Роза. За това разказва на страниците на книгата един от големите меценати в града Росен Георгиев, дългогодишен директор на „Българска роза“.

Заповядайте на 3 юни 2023 г. от 18,30ч. в Музея на розата!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram