Кедър на повече от 100 години расте в Казанлък

Дървото е разперило клони в частен имот на ул. „Славейков“ 4, почти в центъра на Казанлък, а вечнозеленото му присъствие е неизменно за казанлъчани повече от сто години.

Според дописка в януарския брой на вестник „Искра“ 1973 г. с автор Петър Хлебаров „Това е прекрасен образец на ливански кедър. Посаден е преди около 70 години от Петър Манджуков – тогавашен началник на секцията по пороите и залесяването, и един от пионерите на залесителното дело в България. Сега дървото достига на височина около 18 метра, а диаметърът на земята е почти 50 сантиметра, но расте сравнително бавно.“

Петър Манджуков през есента на 1904 година е изпратен на работа в Казанлък. Той е първият чиновник, назначен за деловодител на несъществуващото „Бюро за укрепване на пороищата и залесяването“, тоест първият служебно специализиран деятел в от залесяванията у нас. Това споделя самият Манджуков в спомените си „Одисеята на първите“. „Това назначение на 8 октомври 1904 година е практическо началото на организираното залесяване в България, твърди още Манджуков.“

Ако Манджуков е засадил дървото през есента на 1904 г., означава, че кедърът влиза в своята 120 годишнина. То е обявено за природна забележителност със Заповед №1138/12.11.1983 г. от тогавашния Комитет за опазване на природната среда при Министерския съвет. В описанието е посочено, че кедърът е на 100 години, висок е 18,50 м, обиколката на ствола му е 160 см и се намира в двора на сем.Василеви на ул.“Славянска“. Според държавния документ кедърът-гигант може да е още по-стар и да е засаден в края на 19 век.

Колко са точно лазарниците на достолепния столетник, никой не може да каже. Сем. Бозеви в чийто двор расте вековното дърво, смятат, че то не е станало по-високо от 19-20 м, а стволът му не е пораснал повече от 160 см от последния път, когато са му били снети мерките.

Вековният кедър е ням свидетел на събитията в Казанлък вече второ столетие – снагата му се възправя на къса уличка, в чието начало е Гимназия „Кирил и Методий“, открита през 1883 г., а на другия й край е Съдебната палата.

Това величествено дърво достига наистина внушителни размери – до 40 м височина. Живее дълго – до 3000 г. Родината му е Близкия изток, Мала Азия. Носят се легенди за дърветата-гиганти, с които финикийците строели огромната си търговска флота. За ливанския кедър се споменава на десетки места в Библията. Може би благодарение на масовата му експлоатация в миналото днес ливанският кедър е доста рядко срещано в естествен вид дърво.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram