Като през Възраждането: Взаимоучителния метод ще прилагат в Бузовград

НЧ ‘Любен Каравелов-1921’ организира целогодишна инициатива – курс за взаимно обучение между поколения в казанлъшкото село Бузовград, като по своеобразен начин се обръща към Възрожденската традиция на взаимоучителния метод.

Стартът ще е обучението по нови методи и технологии за възрастни, обявиха от читалището. Бузовградчани в златната възраст ще се учат да ползват интернет, фейсбук и други технологии, според интереса на обучаващите се.

Занятията ще са двумесечно по два часа и ще се провеждат в мултифункционалната зала на читалището. Първа учителка по темата ще бъде Полина Стойнова – дизайнер с опит и желание за споделяне. Първата сесия ще се състои на 29 юни 2022.

Взаимоучителният метод през периода на българското Възраждане, в който се прилага Бел-Ланкастърска метод на обучение, е много популярен в средата на 19 век. Съгласно този метод някои от по-напредналите ученици обучават част от своите съученици.

Първото Взаимно училище е открито от Неофит Рилски в Габрово на 2 януари 1835 г. по инициатива на Васил Априлов. На 1 март 1841 г. просветителят Атанас Иванов открива и в Стара Загора взаимно българско училище.

Взаимното училище поставят началото и на новобългарското образование. В това се състои и неговата най-голяма заслуга.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram