Кадър на МГ „Вис виталис“ е авторът на най-популярния бг видео канал за нумизматика

С близо 1 000 абоната и след 100 топ клипа, Георги Стоянов обещава скоро и серия за монетите, свързани с Казанлък

Най-популярният български видео канал за монети „Нумизматика България“ започна преди дни своя нов сезон. В понеделник в YouTube стартира видео за златната маска на Терес, намерена в местността „Светицата“ между Казанлък и Шипка. Повод е възпоменателната монета, изсечена преди 18 години, върху която е изобразен прочутият артефакт.

Каналът, който в последната година се превърна в най-популярния, когато говорим за нумизматика, е дело на кадъра на Медийна група „Вис виталис“ Георги Стоянов. Бившият радиожурналист има във видео канала си вече 100 клипа на тема „нумизматика“, в които увлекателно разказва за монетите, тяхната история, неизвестни и любопитни факти за металните пари.

В един от последните епизоди, освен за монетата от 10 лева от 2005 година, можете да видите и чуете спомените от откриването на самата златна маска на Меглена Първин – главен уредник, завеждащ отдел „Археология – Античност“ в Исторически музей „Искра“ в Казанлък.

Това е най-масивната златна маска, намирана в страната ни, а монетата е най-скъпата от серията на БНБ „Съкровищата на България“.

„В следващите месеци ще представя монетите, свързани с Казанлък и много хора ще се учудят, че те никак не са малко. През новия сезон ще представя, освен монетите, а и историческите факти, свързани с тематиката на всяка монета“, сподели за Пресс ТВ авторът на канала Георги Стоянов.

В момента каналът има близо 1 000 абоната и продължава да расте. Града на розите се превръща и в един от центровете на нумизматиката, като през последните години редовно почитателите на хобито от цяла България си дават среща в Казанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram