Искат увеличение на туристическия данък и контрол на събираемостта му

С икономическа полиция Община Казанлък да проверява дали има укриване на туристически данък, поиска на заседание на местния парламент съветникът от ПП-ДБ Иван Лапчев (на снимката). Той изрази подозрение за качеството на събираемостта на този налог и предложи увеличението му с 50%, както и завишаване на патентния данък.

Лапчев предложи на фирмите, извършващи туристически услуги, да бъдат извадени счетоводните балански от Търговския регистър и да им се търси сметка, ако са избегнали данъчните си задължения.

На извънредно заседание на казанлъшкия общински съвет за приемане на Бюджет ‘2024, Живка Железова (ИТН) също се обяви за актуализация на туристическия данък с 50% и посочи, че според справка от Община Казанлък постъпленията за миналата година са 136 000 лева, от които съществената част от 94 000 лева са от хотел край Казанлък, започнал да функционира от месец юни 2023 г. Железова уточни, че общинската администрация е заложила приходи от туристически данък за настоящата година в размер на 100 000 лева, в бюджетната прогноза за идните три години сумата също е по 100 000 лева годишно.

„Приходите от патентен данък също трябва да претърпят увеличение, тъй като от 1 януари с него ще бъдат облагани и питейни заведения с оборот до 100 000 лева и не са регистрирани по ДДС, коментира Железова и предложи увеличение от 10%.

Джамал Папарланов обяви, че застана зад исканията за увеличение на туристическия и патентния данък, но с условието завишенията да бъдат обсъдени предварително с браншовите организации.

Кметът Галина Стоянова поясни, че за да бъдат актуализирани тези данъци общинските съветници трябва да инициират промени в Наредбата, с която се определя размерът на местните данъци и такси.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram