Искат отмяна на тържествата за 3 март на Шипка заради коронавируса

Отмяна на тържествените мероприятия на връх Шипка по случай Националния празник 3 март. Това препоръчва Националният оперативен щаб срещу коронавируса.

Решението на Щаба е съобразено със становищата на експерти от областта на епидемиологията, инфекциозните болести, вирусологията и превантивната медицина.

Препоръката е адресирана с официално писмо на председателя на оперативния щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски до президента, председателя на Народното събрание, министър-председателя, областния управител на Стара Загора и кмета на община Казанлък. Причината е, че струпването на големи групи хора на едно място е предпоставки за епидемиологични рискове.

Въпреки че у нас все още няма регистриран случай на новия коронавирус, в последните дни се наблюдава грипна вълна от вирус тип „Б“ в областите Варна, Бургас, Пловдив, Разград, Сливен, Ямбол, Стара Загора, София-област и други. Общопрактикуващите лекари и училищните ръководства съобщават за увеличена заболеваемост от респираторни инфекции и грип, поради което на места предстои обявяване на грипна епидемия, а за учениците – и на грипна ваканция.

Справката на епидемичната ситуация показва, че обстановката в страната се усложнява и от активирането на други инфекциозни заболявания

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram