Издават Иван Милев за деца

Детска книга за живота и изкуството, видимия и невидимия свят на Иван Милев се очаква да бъде издадена до края на годината. Това съобщи Кристина Тужарова – графичен дизайнер и илюстратор, автор и лектор в платформата Artforam по време на Нощта на изкуствата в Художествената галерия в Казанлък.

Книгата е проект на издателство „Книги за любители“, което има за цел да създаде поредица от книги, посветени на българските художници. Според Тужарова проектът на изданието, отредено на Иван Милев, е в напреднала фаза, ще бъде изненада, защото няма да отговаря на традиционните представи за книжно изделие.

В първата от „Книги за любители“, която е факт, децата се запознават с живота на Владимир Димитров-Майстора, втората ще е посветена на забележителния български художник Иван Милев, а в изданието освен разказ за биографичния му и творчески път авторите ще се запознаят най-малката публика с героите на приказки и легенди, които вдъхновяват твореца.

Изборът Иван Милев да е персонаж във втората книжка е на публиката, разясни Тужарова и разказа, че от платформата Artforam организирали анкета кой да е следващият художник от поредицата, а участниците в допитването посочили именно роденият в Казанлък живописец.

В анкетата Иван Милев се „конкурирал“ с художници като Константин Щъркелов, Сирак Скитник, Николай Райнов, Бараците, Захари Зограф, Елисавета Консулова Вазова, Борис и Славка Деневи, Борис Георгиев от Варна, Елиезер и Бронка Алшех, Андрей Николов, Бистра Винарова, Николай Павлович.

„Творчеството на Иван Милев остава недостатъчно изучено“, твърди директорът на Художествената галерия в Казанлък изкуствоведът д-р Пламен Петков, който има определени идеи в посока на осветяване на наследството на живописеца.

Остават и недостъпни единствените запазени стенописи на художника в Стоян-Стайновата къща в Казанлък, която е частна собственост и е предложена за продажба на свободния пазар.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram