Избиват защитени птичета заради ремонта на надлеза?

За трупове и бедстващи птици под ремонтирания надлез в Казанлък научаваме от пост на „Animal-Hope Bulgaria-Kazanlak“ в социалните мрежи. По всяка вероятност става въпрос за защитен вид птици, а именно бързолети, които гнездят под пътното съоръжение. Бързолетите се хранят с дребни летящи насекоми, предимно комари и мушици и са естествени чистачи на вредители.

След проверка на място от сдружението са установили множество мъртви пернати- две от тях открити живи – едното с доста тежки изгаряния по краката, тялото и опашката, а другото предимно с изгаряния на перата. Оказана им е помощ.

Открити са и трупове на малки бебета-бързолети, които също са били изгорени.

Според „Animal-Hope Bulgaria-Kazanlak“ ремонтните дейности, които се извършват на надлеза са убили малките птици и някои техни родители. Родители бързолети са забелязани да кръжат около моста в търсене на своите гнезда и бебета, но безрезултатно.

От сдружението са подали сигнал до спешен телефон 112, уведомили са община Казанлък, спасителен център „Зелени балкани“ гр. Ст.Загора и РИОСВ.

Към този момент въпреки сигналите постъпили в институциите, никой не е взел отношение по въпроса с обгорелите и мъртви птици. Работата по премахването на металните прегради на надлеза продължава.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram